1. ZŠ Říčany

27. 9. 2019

Hodiny angličtiny
s novou rodilou mluvčí

Už dva roky máme ve škole pro hodiny angličtiny rodilou mluvčí, která s dětmi mluví anglicky a učí je, aby se nebály a neostýchaly při konverzaci v cizím jazyce. V letošním roce mezi nás přišla nová kolegyně z USA, jmenuje se Andrea a je ze Seattlu, ze státu Washington.

Její rodiče jsou z Latinské Ameriky, takže její rodný jazyk je španělština. S angličtinou se ale setkávala již od malička ve školce, škole a všude kolem sebe. Kromě těchto dvou jazyků mluví i francouzsky a arabsky a dokonce doufá, že i česky se naučí aspoň na konverzační úrovni. To jí tedy držíme palce.

Doufáme, že nás Andrea seznámí nejen s životem v Americe, kde žije, ale těšíme se, že se dozvíme i o kultuře a zvycích států Chile a Kostariky, odkud pocházejí rodiče a kam jezdí za babičkami a dědečky.

Protože je Andrea plná života a energie, už teď nám přislíbila, že nám předvede tradiční latinsko-americké tance a naučí nás vařit typické venezuelské jídlo.

Foto: Jak vidíme na fotografii, Andrea má ráda cestování a dobrodružství, spojené s poznáváním nových věcí, takže už teď se těšíme, že s námi stráví čas nejen při klasickém vyučování ve škole, ale i na výletech, exkurzích a dalších akcích naší školy.

 

Pokračování školní dějepisné soutěže

V loňském školním roce probíhala v naší škole velká celoroční dějepisná soutěž o ceny – 100 let republiky (období 1918 – 1938).  Soutěže se zúčastnilo 46 žáků a nejlepší řešitelé byli slavnostně oceněni hodnotnými historickými knihami na konci školního roku.

V letošním roce soutěž pokračuje 2. dílem – Období dvou totalit (1939 – 1989). Věříme, že i letos bude zájem prostudovat detailněji toto tak těžké období našich dějin a dozvědět se něco nového o době sice nedávné, ale přesto dnešním žákům již velmi vzdálené.

Je třeba znát dějiny vlastní země, abychom se z nich dokázali poučit a vystříhat se chyb, které dovedly čs. společnost až do nesvobody a k tvrdé diktatuře. Stále platí – Kdo se nepoučí z historie, je odsouzen si ji zopakovat!

Dynybilová

 

Chystáme se na výměnný 
zájezd do Moskvy

Začátkem října 15 žáků devátých ročníků naší školy navštíví v rámci výměnného pobytu hlavní město Ruska. V dubnu letošního roku prožili ruští studenti u nás týden v českých rodinách a seznámili se s výukou v naší škole. A nyní už se naši žáci nemohou dočkat výletu do Moskvy.

Budeme ubytovaní v rodinách ruských studentů, čeká nás prohlídka historických památek, současného moderního centra Moskvy, návštěva divadla, Treťjakovské galerie, televizní věže v Ostankinu, výstava kosmonautiky. Těšíme se na ruskou kuchyni, posezení s přáteli, na poznávání života mladých lidí v jiné zemi.

Při výuce si v Moskvě vyzkoušíme, jaké je to být žákem ruské školy, proto nyní pilně procvičujeme ruštinu a angličtinu, abychom si s ruskými dětmi mohli popovídat.

Ještě koupit malý dárek ruskému kamarádovi, zabalit kufr a můžeme vyrazit směr Moskva.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena