1. ZŠ Říčany

29. 11. 2019

Bubnování

V pátek 8. 11. 2019 naše škola po celé dopoledne rezonovala zvuky bubnů a didgeridoo. Žáci všech šestých a sedmých ročníků se postupně se svými třídními učiteli účastnili vždy hodinového programu bubnování, který byl zaměřen na tmelení kolektivu a verbální i neverbální komunikaci mezi lidmi. Spolu s instruktorem, panem Rollerem, tak během jedné vyučovací hodiny pomyslně procestovali za pomoci typických rytmů hned několik světadílů. Nejednalo se však pouze o nějaké ukázky či koncert. Každý z účastníků měl přidělen svůj drumben a aktivně na něj během programu hrál. V některých částech hodiny děti i vyučující opakovali sekvence hrané instruktorem, jindy vymýšleli rytmus svůj a ten byl pak opakován ostatními. Celou hodinu nás tak všechny rozechvívaly nejen vibrace bubnů, ale také pocit sounáležitosti, jedinečnosti a spolupráce.

Vyvrcholením každé hodiny byly pak ukázky hry na prastarý dechový nástroj australských  aboriginců – didgeridoo. Táhlé tóny tohoto nástroje všechny uchvátily. Zajímavé byly i ukázky, jak si podobný nástroj vyrobit z docela běžných věcí, které nás v domácnosti obklopují, jako třeba trubka od vysavače apod.

Lenka Prchalová

Krádeže kol – prosba o pomoc veřejnosti

Toto krátké upozornění je učeno všem, kteří mají zájem o příjemný život v našem městě a nejsou lhostejní ke krádežím ve svém okolí. Víme všichni, a někteří bohužel mají i osobní zkušenost, že se v Říčanech kradou kola, jejich součásti, vybavení pro cyklisty.  Tato smutná skutečnost trvá již dlouho, policie je bezmocná. Kola se kradou u nádraží, ale třeba i z pozemku školy během stavebních prací. Zloději kradou kola nová, která se dají dobře zpeněžit.  Zkuste si představit, jak na vás smutně kouká žák páté třídy, který kolo dostal za pěkné známky ve škole a vozil se na něm pouhý týden! Jestli chcete pomoci, pak se podívejte na níže uvedené stránky, třeba se vám podaří zloděje identifikovat. Jakákoli informace k dané události určitě pomůže. Děkujeme!

www.zs-ricany.cz/pro-rodice-a-zaky/2019/10/kradez-kol/

 

„Zítra celá země“

Třída 9. C se 4. 11. zúčastnila zážitkového workshopu z dílny Post Bellum, který se konal v Muzeu Říčany pod názvem Zítra celá země. Žáci se seznámili s historickými událostmi, které proběhly před 30 lety. Vcítili se do životních situací lidí té doby pomocí hry, ve které studenti vyhlásí na své škole stávku. Při hře si uvědomují, proč vypukly demonstrace a jaké byly důvody k celospolečenským změnám. Všichni odcházeli spokojeni a plni dojmů, zároveň se nenásilnou formou dozvěděli mnoho o tehdejším dění.

Žákyně 6. A a 6. B

 

Okresní kolo ve stolním tenisu

Dne 17. října proběhlo v Čelákovicích okresní kolo družstev ve stolním tenisu. Naše škola dosáhla výborných výsledků. V kategorii starších dívek Adéla Peřinová, Nikola Heřmanová a Barbora Podzimková vybojovaly 2. místo. Starší chlapci v silné konkurenci dosáhli na 2. příčku. Družstvo hrálo ve složení David Dědič, Jenda Matoška, Jakub Šafařík a Milan Filípek. V kategorii mladších chlapců jsme na stupně vítězů nedosáhli a obsadili jsme 5. místo na okrese. Děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy a města Říčan.

Z. Čásenská

 

„Sametová“

Od září letošního školního roku probíhá na naší škole nový projekt k 30. výročí listopadové revoluce. Žáci 9. tříd sbírali materiály o dobových událostech a vytvářeli z nich výtvarné koláže. Zároveň se ptali svých rodičů a prarodičů, zda si pamatují, co tehdy prožívali. Vznikly tak vzpomínkové příběhy o lidské soudržnosti, přátelství a svobodě.

Vyvrcholením projektu, do kterého se zapojily i ostatní třídy, bylo setkání 14. 11. na Masarykově náměstí. Naše škola připravila na tuto akci krátké pásmo písní a příběhů, zároveň si žáci aktivně připomněli „Sametovou“ vlastní výrobou trikolór, hesel nebo transparentů. 

A. Kouklíková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena