1. ZŠ Říčany

29. 8. 2020

Pozdrav od Andrey

V minulém školním roce jsme spolupracovali s rodilou mluvčí Andreou z USA, která u nás ve škole učila angličtinu s obrovským nadšením, elánem a optimismem, a děti se s ní určitě nenudily. Naučila se dokonce i docela dost základních českých frází a slovíček a také je používala. Byla velmi milá a neradi jsme se s ní loučili. Před svým odjezdem napsala nám kolegům i dětem krátký vzkaz:

„Minulý rok jsem pracovala jako učitelka angličtiny v Říčanech. Můžu upřímně říct, že po 10 měsících pobytu v ČR jsem si tuto zemi úplně zamilovala. Bylo tady toho tolik, co obdivovat – lesy, řeky, hory, vše velice podobné státu Washington, odkud pocházím.

V české škole je to ale jiné než v USA – u mě v Seattlu jsou žáci ti, kteří se stěhují každou přestávku do jiné třídy a učitelé zůstávají stále ve své (odborné) učebně. K mému překvapení to zde bylo naopak. Zprvu jsem se divila, že nebudu mít svou vlastní učebnu angličtiny, kde budu pracovat, ale pak jsem si tady tu školu velice zamilovala. Kdybych totiž nesdílela sborovnu s dalšími 15 učiteli, nikdy bych se tolik o životě v ČR nedozvěděla a ani bych se nenaučila vůbec česky. Takže nakonec jsem byla moc ráda.

V České republice jsem obdivovala mnoho věcí – všechny ty neuvěřitelné hrady a zámky (my v Americe takovou historii nemáme), potom úžasná kofola a nesmím zapomenout na nádherné Vánoční trhy. Bylo by toho mnohem víc, ale jedno vím jistě – doufám, že se sem ještě vrátím. Už teď se mi stýská…“                       Andrea Vielma (přeložila Jitka Fáberová)

 

Rekonstrukce ve škole během

letních prázdnin

Období letních prázdnin je velmi vhodné na opravy a rekonstrukce školních budov. Je sice velmi vhodné pro školy, méně vhodné pro firmy. Zaměstnanci většinou v tu dobu čerpají dovolenou. V letošním podivném školním roce, tolik ovlivněném epidemií COVID, jsme neprovedli výmalbu budovy U Soudu, bylo by třeba vypsat výběrové řízení, a to by z výše uvedených důvodů asi dopadlo všelijak.

Nakonec se podařilo několik zásadních oprav. V hlavní budově byla ukončena výměna všech topných těles, považuji to za skvělou zprávu, všechna tělesa mají regulační ventily, jsou nová a opatřená kryty – ty neslouží k posedávání během přestávek, k tomu máme židle. Desítky zničených zohýbaných krytů, jak doufám, se staly minulostí.

Ve Fibichově ulici u vjezdu na pozemek U Slunečnice jsme nechali odstranit žulové sloupy, které se až příliš často potkávaly s korbami nákladních automobilů, jedoucích pro sběrový papír. Sloupy byly nahrazeny kovovými a byla vyměněna celá vrata. Bylo to nahlášeno jako pojistná událost, takže náklady na opravu půjdou za školou jen částečně. V době koronavirové se podařilo zajistit nábytek ze zrušených laboratoří a kanceláří. Ten, ve velmi zachovalém stavu, pomohl zlepšit učitelskou sborovnu v hlavní budově, kuchyňku U Soudu, ředitelnu, některé třídy a kabinety. Škola zaplatila pouze dopravu a poměrnou část ceny některého nábytku.

 

Nejdůležitější rekonstrukce

proběhly v našich hlavách

 Všichni kantoři, troufám si to říci i za sbor, jsme pocítili neskutečný stesk po dětech. Po škole, jak ji známe, tedy po každodenní komunikaci a interakci. Myslím, že prázdná škola je smutnější než hřbitov, tam jsou uschovány vzpomínky na ty, kteří odešli. Škola zívá prázdnotou a smutkem po těch, kteří nepřišli…

Tak často mně některé dotazy z řad žáků připadaly zbytečné, až nejapné. Tak často mě výkřiky na chodbách rušily, někdy až k nepříčetnosti. Tak často mně výmluvy některých žáků připadaly nereálné až slaboduché.  Všechny tyto jsou lepší než žádné!

Ale už dost nářků, v září se uvidíme v plné síle, odhodláni, připraveni a obohaceni o nové zkušenosti. Věřím tomu, že tyto nepříjemné události budou mít i své dobré stránky. Třeba zrovna ve vztazích mezi učiteli a žáky a mezi učiteli a rodiči.  Přeji vám všem pohodové a úspěšné zahájení školního roku 2020/2021.

ředitel školy Pavel Bednář

 

Začal nový školní rok. Ten předešlý byl náročný pro všechny žáky, ale nejsložitější byl pro ty z devátých ročníků. Po uzavření škol kvůli epidemii COVID – 19 se museli deváťáci připravovat na přijímací řízení na střední školy z domova a bylo na každém jedinci, jestli si látku zopakuje poctivě bez „učitelského biče“. Nejhorší byla nejistota, kdy a za jakých podmínek se zkoušky uskuteční. Nervy pracovaly na plné obrátky. Třídní učitelé se snažili děti podržet, uklidnit. Učitelé češtiny a matematiky procvičovali látku, radili a pomáhali žákům v rámci online výuky.

Přijímací řízení za obtížných podmínek děti zvládly, pak přišel šok při zjištění, že se někteří žáci nedostali na SŠ „na první dobrou“.  Nejvíce překvapeni byli nepřijatí na gymnázia. Zájem o studium na gymnáziu byl mnohem větší než v minulých letech, na střední školy se hlásily silné ročníky uchazečů. Konec dobrý, všechno dobré. Všichni deváťáci jsou přijati, velkým úspěchem bylo postoupení 20 žáků devátého ročníku naší školy na gymnázia. Tedˇ už je jenom na nich, jak zvládnou novou etapu svého života. Věříme, že úspěšně!

Jolana Grimová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena