1. ZŠ Říčany

30. 5. 2021

Zápis dětí do prvních tříd

V letošním roce opět probíhal zápis dětí do 1. tříd v budově Slunečnice pouze online, bez možnosti osobního kontaktu budoucích prvňáčků a jejich rodičů s učitelkami i prostředím školy, kam budou v září nastupovat.

Vzhledem k tomu, že zápis probíhal bez přítomnosti žáků, jejich posouzení bylo komplikované a jejich schopnosti budeme odhalovat až s nástupem do školy. 

K zápisu letos přišlo 119 uchazečů, z nichž budeme přijímat celkem 68 žáků, 17 dětem byl udělen odklad školní docházky.

Pokud to epidemická situace dovolí, uskutečníme v půli června alespoň jedno setkání s budoucími prvňáčky ve Slunečnici v rámci naší tradiční „Školy nanečisto“. Termín upřesníme na webových stránkách školy.

 

Úspěchy v olympiádách

Ještě jednou se krátce vracíme k postupu našich žáků v krajských kolech olympiád a gratulujeme Monice Kůsové (9. C) k 3. místu v olympiádě z německého jazyka a Šimonu Procházkovi (9. C) k 5. místu v olympiádě z angličtiny.

 

Výsledky krajského kola geologické olympiády

Tak jako v loňském roce se naši žáci zúčastnili krajského kola geologické olympiády. Vzhledem k epidemii proběhla olympiáda opět online. Výsledky jsou pro nás skvělé, což svědčí o tom, že geologie na naší škole má výbornou úroveň. David Schnabl opět přesvědčivě vyhrál a postoupil do celostátního kola. Tomáš Kohoutek obsadil krásné třetí místo a navíc se mezi úspěšné řešitele zařadila i Hanka Drálová, která obsadila šesté místo. Všem moc děkujeme za reprezentaci školy a Davidovi držíme palce, ať je to alespoň třetí místo jako loni.

 

Přijímací řízení do třídy s rozšířenou výukou matematiky

Upozorňujeme zákonné zástupce žáků přihlášených letos k přijímacímu testu do třídy s rozšířenou výukou matematiky, který proběhne 2. června, aby sledovali webové stánky školy – budou zde upřesněny aktuální podmínky, za jakých bude rozřazovací test probíhat. Děkujeme za pochopení.

Elektrizující hodina fyziky

V době lockdownu jsme si se žáky osmých a devátých ročníků vyrazili na exkurzi. Nebojte se, neporušili jsme žádné zákazy, jednalo se totiž o exkurzi virtuální.

Ještě v době prezenční výuky jsme si vysvětlili rozdíly mezi obnovitelnými a neobnovitelnými zdroji energie. Abychom se ve svých znalostech utvrdili, zkusili jsme se na tyto zdroje podívat přímo do konkrétních elektráren. Pro veřejnost byly brány elektráren sice uzavřeny, ale elektřina se musí vyrábět stále dál a my jsme si toho stihli prohlédnout opravdu hodně.

Průvodkyně nás s pomocí nejrůznějších aplikací a 3D modelů provedla provozem a představila nám principy výroby elektrické energie ve vodní, větrné, fotovoltaické a jaderné elektrárně. Vodní elektrárnu jsme navštívili ve Štěchovicích.  Sama paní průvodkyně pracovala ve vodní elektrárně Hučák v Hradci Králové, ale tato elektrárna procházela právě rozsáhlou rekonstrukcí.

Dále jsme zavítali do větrné elektrárny u obce Janov poblíž Litomyšle. Měli jsme možnost navštívit místa, kam se veřejnost ani většina zaměstnanců nedostane. V této elektrárně jsme se totiž vydali až do nejvyšší části, tzv. gondoly. Kdo chtěl vyzkoušet svou fyzičku, zvolil žebřík, ostatní se vydali výtahem.

 Poté jsme na další prohlídku ještě přejeli do Buštěhradu a zhlédli elektrárnu fotovoltaickou. Z hlediska ochrany životního prostředí je tento způsob výroby elektřiny nejčistší a nejšetrnější, což se ovšem nedá říct o hledisku estetickém. Tmavé panely umístěné do krajiny se nelíbí asi nikomu z nás. Deváté ročníky se zabývají energií jadernou, a proto navštívily ještě Temelín. Na závěr se můžeme pochlubit tím, že jsme během hodiny procestovali opravdu pořádný kus naší republiky, navštívili jsme velmi zajímavá místa a hlavně jsme si uvědomili, že život bez elektřiny si už dnes nikdo z nás nedokáže představit.  Postřehy z této virtuální exkurze byly odměněny malými pozornostmi.

Miluše Reichová  

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena