1. ZŠ Říčany

29. 10. 2021

Kytičkový den

25. ročník sbírky Českého dne proti rakovině proběhl trochu netradičně na konci září a ne na jaře, jak jsme byli zvyklí. Jsme rádi, že jsme mohli navázat na tradici, která byla přerušena covidovou pandemií. Naší třídě 9. C se naskytla milá příležitost se do této akce zapojit. Jako dobrovolníky ve žlutých tričkách jste nás mohli potkat v ulicích Říčan 29. září. Celkem jsme „prodali“ 1300 kytiček. Symbolická cena byla 20 korun, ale mnozí přispěli daleko víc. Spolu s kytičkou každý obdržel i leták s informacemi. Cílem letošní sbírky bylo přispět na léčbu nádorových onemocnění ledvin, močového měchýře a prostaty. Já i moji spolužáci jsme se setkali pouze se vstřícnými a pozitivními reakcemi. Všem štědrým dárcům proto patří velké poděkování za to, že neváhali podpořit dobrou věc.

Zuzana Běhalová, 9. C

 

Po kamenech zmizelých

Historie má svá temná místa a jedním z nich je pronásledování a vyvražďování Židů během druhé světové války. To se stalo mottem projektu Muzea Říčany, kterého jsme se s třídou 8. B zúčastnili 5. října. V Říčanech žily před druhou světovou válkou židovské rodiny a řada jejich příslušníků během války zmizela. I když po nich zbylo jen málo památek, smyslem projektu je připomínat jejich osudy, aby se podobná historie už nikdy neopakovala. Naše setkání jsme ve spolupráci s paní Skalošovou z Muzea Říčany zahájili u pamětní desky na budově staré radnice a žáci pokračovali v pátrání po kamenech zmizelých na říčanském náměstí, které upomínají na osudy jednotlivých židovských rodin. Prohlédli jsme si také infostánek ke kamenům zmizelých v bývalé trafice na náměstí. Vyhodnotili jsme načerpané informace a v dalším pátrání pokračovali ve škole, kde se žáci rozdělili do pěti skupin, pracovali s dobovými fotografiemi a dokumenty, na základě kterých měli získat co nejvíce informací o několika židovských rodinách a jejich osudech. Na závěr se sami měli zamyslet nad několika otázkami a diskutovat např. o zákazech, které postihovaly židovské obyvatele během války, nebo o odvaze a ochotě někomu pomoci, či dokonce zachránit život. Projekt se u dětí setkal se zájmem a kladným ohlasem a těšíme se, že podobná spolupráce bude i v budoucnu pokračovat.

Zuzana Pacovská

 

Náš nový rodilý mluvčí v hodinách angličtiny

Po několika letech spolupráce s učiteli angličtiny z USA jsme v tomto školním roce přivítali nového kolegu Jamese, v pořadí již druhého rodilého mluvčího zVelké Británie. Dívky z 8. B mu položily pár otázek, aby se nám trochu představil. Zjistily, že se mu v České republice líbí Karlova univerzita, kde studuje, dále pak Praha, kde by možná chtěl i zůstat žít. Zjídla apití neopomenul zmínit výborné české pivo, ale rád vzpomíná na klasické britské snídaně. Při porovnání Česka a Anglie došel k závěru, že kromě podobnosti počasí je prý „doma“ vše jiné. O naší škole se vyjadřuje velice pozitivně, cítí se u nás dobře, užívá si tu „fajn“ žáky a kolegy. Paním učitelkám je sympatické, že má žáky k tomu, aby byli aktivní, potlačuje jejich obavy z nedokonalého mluvení a aniž si to vlastně uvědomují, učí se tak přirozeně komunikovat každý na své úrovni znalostí jazyka.

Jitka Fáberová + Viky a Majda z 8. B

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena