1. ZŠ Říčany

28. 11. 2021

Návštěva z Borkenu

V polovině října jsme u nás ve škole přivítali návštěvu ze zahraničí, pana učitele Bernharda Koehlera z partnerské školy Maria Sybilla Merian Realschule z německého Borkenu. Pan učitel se přijel seznámit s Říčany, naší školou a osmáky, kteří se v roce 2022 zúčastní výměny s žáky z borkenské školy. V areálu školy pana učitele zaujal nejvíc geopark, kterým ho velmi profesionálně provedla Lucie Glogarová z 9. C. Všímal si i života ve škole – zaujaly ho jak přezůvky našich žáků (a těší se, až si tento český zvyk v květnu vyzkouší i borkenští žáci), tak i „klid o přestávkách na chodbách“. Velmi si pochvaloval české jídlo při návštěvě Říčanského pivovaru a obdivoval množství sportovišť, která v Říčanech mají děti k dispozici. Při prohlídce školy i Říčan nás společně napadaly aktivity, které by mohly borkenské žáky při jejich květnovém týdenním pobytu v Říčanech zaujmout.

Pan učitel se také setkal s osmáky, kteří projevili zájem se výměnného pobytu zúčastnit. Odpoledne následovalo i setkání s jejich rodiči. V anglické prezentaci všem představil borkenskou školu i program, který je očekává při plánovaném týdenním podzimním pobytu v Borkenu. Nejvíce zaujala možnost návštěvy blízkého Nizozemí a nedalekého Kolína nad Rýnem, či možnost návštěvy spolupracujících firem s tamější školou, ve kterých budou mít naši žáci možnost vyzkoušet si různorodou manuální práci.

Nyní už naši i borkenští osmáci sepisují své Steckbriefy, ve kterých se navzájem představí. Postupně vytvoří dvojice, které ve dvou týdnech v následujícím roce budou společně sdílet jednu domácnost – nejdříve u nás v Říčanech, poté v Borkenu. Dříve, než se osobní setkání uskuteční, budou spolu děti komunikovat online, vymění si vánoční a velikonoční pozdravy, natočí a vymění si vzájemně videa o své škole, městě a tradičních jídlech.

Společně s panem učitele Koehlerem věříme, že tentokrát (po dvou letech odkladů kvůli covidu) se nám již výměnu podaří zrealizovat a děti budou moci profitovat z jazykových i kulturních přínosů této akce.

Děkujeme tímto i za pomoc a podporu při organizaci návštěvy paní Janě Vavřinové a paní Martině Dvořákové z Komise pro partnerská města.

Zuzana Havlíková, Pavel Jánoš – učitelé NJ

 

Geologie jede! aneb Geologická exkurze a tandem v hodinách geologie

Každým rokem žáci 8. ročníků absolvovali geologickou exkurzi. Loni nám pravidelnou akci zhatila pandemie, letos jsme ji během října zvládli realizovat.

Autobusem jsme odjeli do Nové Paky, kde jsme navštívili místní muzeum a poté přejeli na geologickou lokalitu. Muzeum v Pace je velmi pěkné a plné zajímavých exponátů. Nejdříve si žáci v muzeu prohlédli, co mají sbírat, a následně sbírali své vlastní vzorky. Všichni se vraceli plni dojmů a s plnými batohy „kamení“. Některé ze vzorků se zdají být velmi vydařené a žáci si následně část z nich mohou dále sami opracovat v geologické dílně v geoparku. Určitě odkryjí i další tajemství.

Přírodopis v 8. ročníku je zaměřen na geologické vědy. Od listopadu do února bude v hodinách probíhat tandemová výuka. Budeme v tomto období spolupracovat s geoložkou z říčanského muzea Janou Švandovou.  Spolupráce jistě bude přínosná pro všechny zúčastněné strany.

Jana Kolková

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena