1. ZŠ Říčany

1. 5. 2022

Ředitel školy provedl ukrajinské učitelky s dětmi po Říčanech dne 3. 4. 2022, seznámil je s historií města a s nejdůležitějšími památkami a zajímavostmi.  Trasa: náměstí – kostel – geopark – hrad – Mlýnský rybník – socha A. Švehly – Fialka – nádraží – Jureček – Olivovna – zimní stadion.

Příjezd návštěvy ze zahraničí se blíží

Už se nám to blíží. Na konci května nás čeká týdenní návštěva 14 žáků a dvou učitelů z Maria-Sibylla Merian Realschule z partnerského města Borkenu. Vyhlížíme ji vlastně už od roku 2020, ale do jejího příjezdu nám neustále zasahoval covid. Věříme, že tento rok to vyjde. 13 osmáků a jedna sedmačka z naší školy si již na podzim vyměnili s borkenskými dětmi tzv. Steckbriefy (základní informace o sobě a svých zájmech), v říjnu nás navštívil pan učitel Koehler, aby seznámil rodiče i děti s borkenskou školou, a od ledna děti obou škol vzájemně komunikují i na společných odpoledních online setkáních. Angličtina zatím převažuje nad němčinou, ale snad němčina po týdenním pobytu borkenských dětí v rodinách našich žáků získá navrch. Tak už odpočítáváme týdny a dny do příjezdu návštěvy ze zahraničí a doufáme, že společně strávený týden tady u nás přinese plno nových pozitivních zážitků. Rádi se s vámi o ně v jednom z dalších Kurýrů podělíme.

Zuzana Havlíková, vyučující NJ

Ohlédnutí za činností školní družiny

Naši prvňáčci se zúčastnili řemeslné dílničky s názvem Truhlář Tonda. Pod vedením lektorky říčanského muzea se žáci seznamovali se dřevem. Prohlíželi, hladili i očichávali jednotlivé druhy dřeva. Jmenovali předměty, které se ze dřeva vyrábějí, a nástroje, které se při výrobě používají. Poté dostali plátek dřeva, z kterého vyráběli knoflík. Pečlivě smirkovali, zkusili si i vrtání a řezání. Z podařeného výrobku měli všichni velkou radost.

Ve středu 23. března 2022 se školní družina druháčků vydala po stopách výroby čokolády do Chocotopie Průhonice. V továrně na čokoládu žáci poznali historii výroby čokolády, od parních strojů přes průmyslovou revoluci až po moderní výrobu. Na kakaové plantáži se podívali, jak kakaové stromy rostou, a setkali se se živými papoušky Choco a Coco. V herní zóně si dopřáli zábavu – skluzavky, labyrinty s prolézačkami. Nakonec si vyrobili vlastní čokoládu a navštívili čokoládový obchod. Bylo to příjemně strávené sladké odpoledne.

Jednoho březnového odpoledne se z našich prvňáčků stali stavitelé města. Navštívil nás lektor Malé technické univerzity s kufrem plným kostiček a už to začalo: postavit podle plánku silnice, potom důležité stavby. Práce ve skupinkách, vzájemná spolupráce a úžasný výsledek!

Ve čtvrtek 24. března 2022 se konala keramická dílna na téma „Ptáček“. Nejdříve paní lektorka dětem ukázala, co všechno mohou s hlínou zažít a jak hlína probouzí v dětech smysly.  Odpověděla na otázky: Studí nebo hřeje hlína? Voní hlína? Co vše můžeme otisknout do hlíny? Můžeme do keramické hlíny malovat? Vydává keramika po výpalu zvuky? Potom už žáci nabrali hlínu do dlaní, zapojili svoji fantazii a dali jí tvar ptáčka. Keramické odpoledne si žáci velmi užili, odcházeli z dílny spokojeni a těšili se ze svých výtvorů.

 

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena