1. ZŠ Říčany

29. 12. 2022

Střípky z práce žákovského parlamentu

Přišel prosinec a s ním každoroční přípravy a těšení se na vánoční svátky. Než ale přijde Štědrý den, musí 5. prosince většina dětí projít pekelnou zkouškou. Ani tentokrát to na naší škole nebylo jiné. V pondělí kolem deváté ráno vyrazila z hlavní budovy mikulášská družina skládající se ze tří něžných andělů, čtyř hrozivých čertů a jednoho váženého Mikuláše. Skupina zamířila mezi žáky prvního stupně. Přestože čerti měli na nepolepšitelné hříšníky připravený velký pytel, do pekla nakonec nikoho neodnesli. Vyplývá snad z toho, že na škole takové zlobily skutečně nemáme?

L. Prchalová, koordinátorka žákovského parlamentu

 

Dne 13. listopadu se celosvětově slaví den laskavosti. K této příležitosti se 5. ročníky 1. základní školy v Říčanech zúčastnily projektu s názvem „Laskavost“. Žáci si během listopadu všímali laskavostí a dobrých skutků druhých, učili se je ocenit a poděkovat za ně. Zároveň se soustředili i na potřeby ostatních, aby jim uměli pomoci. Na závěr se rozhodli pro jeden dobrý skutek, který společně vykonají. Za žáky 5. C to byly výtvarné dílny v DPS Říčany a za žáky z 5. A krmítka pro ptáky, která rozmístili v okolí mateřských školek a domovů seniorů v Říčanech.

 

Výměnný pobyt Dánsko – ČR

Asi před půl rokem jsme jako škola využili nabídky jedné základní školy z partnerského města Albertslund ke spolupráci. Od května do října jsme uskutečnili několik online setkání mezi dánskými a českými žáky 8. ročníku a v listopadu jsme již dvacet dva dánských studentů přivítali na týden u nás v Říčanech.

Trochu ostýchavější děvčata bydlela v českých rodinách po dvojicích, ale většina dánských chlapců si vyzkoušela ubytování v rodinách samostatně. Jako dorozumívací jazyk sloužila angličtina, jejíž úroveň byla přibližně v obou skupinách stejná.

Týden jsme zahájili seznamovacími hrami, řáděním v říčanském trampolínovém centru a krátkým povídáním o České republice.

Hned druhý den měli dánští žáci možnost navštívit naši výuku, kde se nejvíce podivovali tomu, že naše učitele zdravíme na začátku hodiny tím, že vstaneme. V průběhu týdne se pak mohli zúčastnit workshopu v geoparku, nechyběly výlety do Prahy, na Karlštejn, ale i do přírody. Změřit síly ve sportu si děti mohly jak při nejrůznějších pohybových aktivitách v hale, tak i na ledě. České jídlo ochutnali Dánové v restauracích, ale i domácí kuchyni v jednotlivých rodinách.

Naši žáci nejvíce oceňovali sportovní a herní aktivity, při nichž docházelo k přirozené vzájemné komunikaci v angličtině. Pobyt zde rychle utekl a teď se už můžeme těšit na to, co nám na oplátku přichystají v Albertslundu, kam na jaře s našimi žáky vyrazíme

J. Fáberová, M. Kalná, Emma McLaughlin, Anna Neduchalová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena