A co děti - mají si kde hrát?

30. 10. 2015

Reakce - Miloslav Šmolík

A je tady zase období, kdy se sportovní kluby se svými oddíly stěhují na zimu do hal a tělocvičen. Těch je však i přes opravenou sportovní halu, která je letos opět k dispozici, nedostatek. V praxi to znamená méně hodin v malých tělocvičnách v jiný čas nebo den mimo pravidelný termín, což rodičům dětí způsobuje nemalé problémy.

Zajásal jsem tedy, když vedení města pozdě, ale přece na srpnovém zastupitelstvu předložilo úpravu výstavby hřiště u volnočasového areálu v Pacově. Šlo o možnost přikotvení přetlakové haly včetně osvětlení. Na hřišti u Strašínské se taková možnost při jeho rekonstrukci také nabízela, ale v Radě se mi ji tenkrát prosadit nepodařilo. Osvětlení se dodělá snad letos.

Pořád je to však lepší varianta než na ZŠ U lesa, kde není venkovní sportoviště žádné! Nepovedlo se mi v minulém období přesvědčit kolegy z vedení města o nutnosti vytvořit zde alespoň nějaké venkovní sportoviště – plácek, který by byl zárodkem hřiště budoucího – řekněme něco jako první etapa. S žádostí o dotaci na ROP Střední Čechy jsme tentokrát neuspěli, protože se nepodařilo dosáhnout minimální počet bodů pro její získání. A tak se projekt na rozdíl od pacovského areálu nedostal ani do zásobníku projektů. Kdyby ano – už by se stavělo.

Jaké je však rozčarování, když zjišťuji, že budovaný sportovní areál sice bude hotový, ale hala se letos pořizovat nebude! Nejsou na ni peníze. Opravdu nejsou? Je to přeci otázka priorit, za co se utratí. Za rondel, úřednický audit, kampaně pseudootevřené politiky ztělesněné v D 2.1, nové úředníky, kulturní akce, zeleň, atd. Jaké má město priority? Zlepšování našeho okolí je v pořádku, ale je to skutečně nutné v takovém rozsahu a tempu?

Ptát se lidí, co chtějí, je fajn, ale kde je pak zodpovědnost politika, který by měl ke své práci přistoupit pořádně a profesionálně?! Kdo jiný by měl lépe vědět a před lidmi si zodpovědět, proč dá peníze do té či oné investice. Má k tomu přeci nejvíc informací, nebo by aspoň mít měl, když se o nás stará. V případě krytých sportovišť má město evidentně pocit, že více jich není zapotřebí.

 

Miloslav Šmolík

Zastupitel, ODS

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena