A zase to začíná

5. 5. 2024

Jarní počasí si letos pospíšilo. Rostliny, které jindy rozkvétají až v květnu, byly už v půlce dubna v plném květu. Živočichové, kteří se řídí přírodou, a ne kalendářem, byli o měsíc napřed samozřejmě také. To se týká i včel medonosných – nejznámějších opylovačů.

Nejen ovocné stromy, ale i monokulturní lány řepky s teplým počasím zapříčinily prudký rozvoj včelstva. A včelaři se nestačili divit. Kdo z nich zaspal, litoval. Běžné byly nejen zanesené plásty medem, ale i včelí matky kladoucí jako o závod.

Prudké ochlazení v druhé půlce dubna byl opět extrém. Přírodě zkrátka neporučíme.

To celé je důkaz, že nás včelaře stále včely učí je pozorovat, vnímat přírodu a přizpůsobovat se jí, ne naopak.

My lidé máme rádi pravidelnost a jistoty, co můžeme, to si plánujeme. A jelikož květen a červen jsou obdobím rojové nálady u včelstev a předpokládáme, že z důvodu hrátek letošního počasí výše popsaného se včely rojit rády budou (což je, mimochodem, nejpřirozenější způsob jejich rozmnožování), zřizujeme opět včelařskou pohotovost. Bližší informace najdete na našich webových stránkách či na zveřejněném letáčku. Jen zdůrazňujeme, že rojících včel se bát nemusíte, ač rojení vypadá divoce. Pokud je necháte sednout si tam, kde si to vybrala jejich královna (matka), která si sedá jako první a zbytek včel se pod ní zavěsí, můžete být v klidu. Pokud do nich nebudete ničím tlouct, ani jinak je odhánět, zachováte klid a zavoláte na některé z uvedených čísel naší včelařské pohotovosti, jistě někdo ze včelařů přijede, roj odchytí a vše proběhne k vzájemné spokojenosti.

Pro včely jsou tyto měsíce vrcholným obdobím jejich roku. Tudíž ne bezdůvodně byl lidmi stanoven 20. květen jako Světový den včel. Nemusíte popřát každé včele, kterou ten den potkáte, stačí když třeba zasadíte nějakou rostlinu, kterou mají včely rády.

Někteří včelaři každý rok k tomuto datu (letos o den dříve, v neděli 19. května, otevírají své včelnice veřejnosti a zájemcům poskytují informace o včelách a včelaření vůbec. Zkuste se domluvit s nějakým včelařem poblíž. Bude to hezké naplnění neděle, a ještě se něco dozvíte.

Další naše plánovaná akce je naučná stezka Příběh potravin v Netlukách 8. června, které se každoročně se včelami zúčastňujeme. Akci pořádá Ústav živočišné výroby v Uhříněvsi pro rodiny s dětmi a věřte, že se nudit nebudete. Kromě živých včel a vytáčení medu třeba z typu úlu s názvem Medná kráva uvidíte i krávy skutečné, ale i telátka, kůzlátka, prasátka a další domácí zvířata. O všech se něco dozvíte, něco si zkusíte a také si zasoutěžíte. Když ne dospělí, tak děti určitě. A koho nezaujmou zvířata, vystavené zemědělské stroje vzbudí zájem na sto procent.

Takže my plány máme. Udělejte si je i vy. A akce, kde figurují včely, do nich zařaďte.

Vaši říčanští včelaři
(
www.vcelyricany.cz)

Přílohy:

včelařská pohotovost.pdf (449 kB)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena