Abeceda Praktického Pohybu

26. 8. 2016

Pamatujete si ještě na klepače (železné konstrukce, na kterých se klepaly koberce)? Stávaly na každém dvoře. Kolik her se na nich dalo vymyslet. Třeba viset hlavou dolů bez držení. Dokonce i hrát na honěnou!

U kamaráda na dvoře byl zase skvělý strom, který stál hned vedle staré zdi. Větve měl moc vysoko, takže nejdříve bylo potřeba vylézt na tu zeď a z ní pak už se dalo dosáhnout na první větev.

Jak se dají tyto vzpomínky porovnat se světem našich dětí? Klepače už moc nejsou vidět, zato se děti mohou na dětských hřištích stále dokola klouzat na klouzačkách či houpat na pružinových zvířátkách. Nevím jak vaše děti, ale ty naše to většinou baví tak asi 10 sekund.

Jak se má ale dítě naučit, co zvládne a co už ne, když nemá možnost si to nikde vyzkoušet?

S touto filozofií zakládáme Abecedu praktického pohybu. Chceme v dětech rozvíjet pohybové dovednosti tak, aby si uměly poradit s různými překážkami, které na ně venku čekají. Aby se naučily znát své možnosti a dovednosti. Ve chvíli, když se dívají na kaluž a chtějí ji přeskočit, aby instinktivně věděly, jestli to je v jejich silách, nebo budou celí mokří (což může samo o sobě být cílem J ).

Tím, že budeme začínat v tělocvičně, máme možnost modelovat různé situace, na kterých mohou děti rozvíjet své dovednosti v bezpečném prostředí. Až získají jistotu, bude na čase vyrazit ven, kde na ně čekají mnohem složitější podmínky. Nic není pravoúhlé a polstrované. Toto prostředí a schopnost adaptace na ně je pro člověka přirozená. Současně tím může rozvíjet i lásku k přírodě a respekt ke svému okolí.

 

Pokud se vám tento přístup líbí, můžete přihlásit své děti do našeho oddílu Abeceda praktického pohybu. Více informací naleznete na našem webu: www.praktickypohyb.cz

 

Kryštof Radek

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena