Adventní a vánoční přání

26. 11. 2022

Milí Říčaňáci,

rádi bychom vám za zastupitele a další členy Změny pro Říčany popřáli poklidné prožití adventního času a krásné vánoční svátky. V jedné písničce se zpívá, že přichází Vánoce, svátky, co zastaví boje i nemoce. Je to krásné přání, o které, kdybychom mohli, hned bychom napsali Ježíškovi. Tak lehké to není, ale stejně jsou Vánoce na konci roku obdobím naděje, že v tom novém roce všechno dobré vytrvá a vše zlé se obrátí k lepšímu. I když je výsledek mnohdy úplně opačný, nenechme si tu „vánoční naději“ ujít.

Ani město totiž nečeká lehké období. V prosinci budeme jako zastupitelé schvalovat rozpočet pro příští rok. Po něm pomyslně sahá ohromná ruka projektu nové školy, která by jej i na mnoho let mohla svázat a dostat nás do podobné situace jako v roce 2010, kdy škola u lesa město hodně omezila a znamenala pozastavení investic. Vedení města už teď odkládá některé akce do daleké budoucnosti, jako je bohužel stavba nové budovy muzea. Nadějné vyhlídky v rozpočtu také zahnal 15milionový výpadek příjmů z radarů na D0, která byla rekonstruována. Při svém způsobu plánování s tím město nepočítalo a teď mu nezbývá než škrtat v rozpočtu. A škrtat ve svých soukromých rozpočtech budou muset i někteří naši občané, až se zvednou poplatky za svoz odpadu. Ano, je to z části reakce na právní úpravu z roku 2020, ale přichází v nejnevhodnější okamžik.

Ale abychom nekončili negativně, Říčany byly, jsou a budou krásné místo k žití. Jak moc, to ukazuje třeba nová knížka Muzea Říčany s názvem Říčanský uličník od autorek Renaty Skalošové a Kateřiny Čihákové. Najdete v ní vzpomínky pamětníků i tipy na výlety po našem městě. Seznámí starší i mladší, starousedlíky i ty, co se přistěhovali, se zajímavými místy vŘíčanech. Aprávě tohle přitahování a poutání k místu, kde žijeme, může být onou nadějí nejen do dalšího roku.

Změna pro Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena