Alzheimercentrum Průhonice o.p.s.

21. 12. 2015

Otevření první fototerapeutické sluneční pláže v České republice

  

 

 

Pláž vybudovanou v tropickém stylu mohou využívat nejen klienti Alzheimercentra, ale i jejich rodinní příslušníci nebo zaměstnanci zařízení. Terapie založená na efektu jasného světla příznivě ovlivňuje lidskou psychiku a je účinným nástrojem při léčbě nejrůznějších typů depresí, změn nálad a narušení spánkového cyklu, které pociťují i nemocní Alzheimerovou chorobou.

V budově zařízení Alzheimercentra v Průhonicích byla postavena reálná písečná pláž s topnými rohožemi a plážovým zařízením, která je osvícená fototerapeutickými svítidly NASLI NASLI MedicoSun®. Speciální svítidla dokáží vydávanou intenzitou umělého světla vyvolat efekt jasného slunečního světla a mají silné terapeutické účinky. „Terapie využívající sluneční pláž má mnoho pozitivních účinků nejen na psychiku. Výrazně zmírňuje depresivní stavy a změny nálad, prohlubuje spánek a zvyšuje tak celkovou fyzickou i psychickou kondici, což následně zlepšuje fungování kardiovaskulárního systému, posiluje imunitní systém a zmírňuje diabetes. U pacientů s demencí jsou pobytem na pláži stimulovány všechny smysly, což má pozitivní dopad na zpomalení vývoje choroby. Přitom jde o terapii, kterou mohou klienti absolvovat i se svými blízkými, což je v případě Alzheimerovy choroby důležitý faktor. Terapii lze totiž bezpečně využívat u všech věkových skupin,“ vysvětluje Jaroslava Jůzová, zakladatelka a majitelka skupiny Alzheimercentrum.

Fototerapie je tradiční způsob léčby, který byl znám již ve starém Egyptě. K největšímu rozvoji došlo počátkem 20. století, výrazný rozmach v praktickém využívání pozitivních účinků světelného záření na lidské zdraví přišel v posledních dvaceti letech. „Světelná terapie je ověřená metoda využívaná v současnosti hlavně ve Skandinávii, především ve Švédsku, a USA, kde vykazuje velmi dobré výsledky. V České republice jsme zcela první zařízení, které svým klientům pláž s terapií tohoto typu poskytuje,“ říká Aleš Kulich, spolumajitel skupiny Alzheimercentrum.

 

Projekt tropické pláže podpořila řada našich dlouhodobých partnerů. Na finanční pokrytí projektu sluneční pláže Alzheimercentrum využije příspěvku, který získalo v rámci loňské vánoční sbírky společnosti LMC Smysluplnedarky.cz, a také dary od Nadace Agrofert, Technických služeb Průhonice, s. r. o., Lékárny Benešov, firmy Untraco, v. o. s. a rodin klientů. V neposlední řadě rovněž za nemalé podpory Hlavního města Prahy a obce Průhonice.  „Velmi nás těší podpora našich partnerů, díky kterým se nám podařilo projekt sluneční pláže realizovat. Náklady na vybudování pláže byly samozřejmě vysoké, šlo o náročný projekt, a jsme proto velmi rádi, že se nám podařilo ho i s pomocí společnosti LMC, jejích partnerů a Nadace Agrofert dokončit,“ říká Martin Ježek, provozní ředitel skupiny Alzheimercentrum. „Věříme, že se pláž stane pevnou a úspěšnou součástí terapií pro naše klienty,“ dodává majitelka Jaroslava Jůzová.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena