Aplikace nejen pro tento podzim

4. 10. 2020

 

Kdybyste si měli v těchto dnech do vašeho telefonu nainstalovat jen jednu jedinou aplikaci, zvolte prosím eRoušku. Zvládnete to za necelou minutu a pomůžete tím nejen sobě a svým blízkým, ale doslova všem. Nemusíte přitom dělat nic dalšího. Stačí jen na telefonu zapnout Bluetooth (který už máte dost možná stejně zapnutý) a jednoduše nainstalovat aplikaci eRouška. Funguje na všech telefonech s operačním systémem Android (od verze 6.0) nebo iOS (od verze 13.5).

Co eRouška umí

Aplikace vás upozorní ve chvíli, kdy se setkáte s osobou, která je nakažena virem Covid-19. Pokud onemocníte i vy, pošle anonymně tuto informaci (pokud jí to ovšem povolíte) všem, se kterými jste byli ve styku po určitou dobu a na určitou vzdálenost. eRouška tedy automaticky, a hlavně přesně, vykonává to, co nyní musí ručně a zdlouhavě dělat zaměstnanci hygienických stanic po celé republice. Trasuje virus a umožňuje nám všem včas na jeho přítomnost reagovat.

 

Co eRouška rozhodně
neumí a nedě

eRouška vás nešmíruje.

eRouška nikomu neprozradí, že zrovna vy jste nemocní.

eRouška nezatíží váš telefon.

Jak eRouška funguje

Aplikace, kterou si z Google Play nebo App Store nyní stáhnete a nainstalujete do vašeho telefonu, vás nedokáže sledovat. Skrze technologii Bluetooth (která je součástí každého telefonu) si pouze zapisuje identifikátory všech telefonů, které po cestě na kritickou dobu a vzdálenost potká (nezapíše si telefon z druhé strany ulice, který při chůzi minete během pěti sekund). Tyto identifikátory si můžete představit jako náhodně vygenerovaná čísla, která se navíc neustále mění, takže v danou chvíli ani váš telefon ani nikdo jiný neví, komu patří.

Jednou za čas (obvykle jednou denně) se vaše aplikace spojí se serverem Ministerstva zdravotnictví, který ji pošle identifikátory všech telefonů od nakažených osob (jde o nepatrné množství dat). Pokud se některý identifikátor bude shodovat s tím, který máte uložený ve svém přístroji, aplikace vás upozorní na možné nebezpečí. Ani v tomto okamžiku nepoznáte, kdo je onen nemocný a neví to ani na ministerstvu, ani na hygienické stanici.

 

Co eRouška udělá, když onemocním

Pokud nemocí Covid-19 sami onemocníte, přijde vám z hygieny SMS s pozitivním testem. Její součástí bude i unikátní kód, který zadáte do aplikace eRouška a ta informaci rozešle všem majitelům telefonů, jejichž identifikátory máte ve svém přístroji uloženy a existuje tedy riziko, že se od vás mohli nakazit. Nikdo z kontaktovaných opět žádným způsobem nedokáže poznat, od koho mu nákaza hrozí. Bohužel, nejprve vás zprávou s výsledkem testu kontaktuje přímo odběrová laboratoř, nicméně v ní potřebný kód není. Na ten musíte počkat až vás obešle přímo hygienická stanice.

V každém případě je pouze na vás, zda si po přijatém varování zajdete na testy a v případě „pozitivního výsledku“ umožníte aplikaci varovat i ostatní.

Buďte ohleduplní. Včasné varování a následná karanténa může zachránit život i vašim blízkým.

 Jan Kužník

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena