Běžecký klub Říčany

1. 5. 2015

V zimě provozuji zimní triatlon

Ani letošní zima nebyla zrovna příznivá pro netradiční zimní sporty jakým je zimní triatlon. Po zkušenostech z loňské zimy, kdy se místo triatlonu závodilo v okleštěné formě – duatlonu se letos ztenčil počet pořadatelů jednotlivých závodů na tři. Proto nemohl být uspořádán Český pohár.  Pořadatelsky se zbylých tří závodů ujali organizátoři v Jablonci nad Nisou ve Vimperku a na Pradědu. Závod ve Vimperku byl vyhlášen jako Mistrovství České republiky v zimním triatlonu.

Zimní triatlon se skládá ze tří disciplín, které na sebe bezprostředně navazují. Jako první je obvykle běh, následuje horském kolo a závěrečná disciplína je běh na lyžích volnou technikou. K tomu je ovšem nutno připočítat také „čtvrtou disciplínu“ a tou je dvojí přezouvání. Tato disciplína sice většinou nerozhoduje o celkovém pořadí, ale je neméně důležitá. 

Svoji účast na závodech v zimních triatlonech beru jako doplňkovou disciplínu ke svému hlavnímu zaměření kterým je běh. Kromě té čtvrté disciplíny mám problém také s horským kolem a do jisté míry i volnou technikou na lyžích.  I při zimním triatlonu, podobně jako v klasických triatlonech mají výhodu především bikeři, neboť výsledky nejvíce ovlivňují výkony na horských kolech. Pokud například naběhnu při běhu maximálně minutu na bikera, tak ten mi na kole ujede třeba i o 5 minut. Samozřejmě se ledacos dá změnit i na lyžích, ale to může zvládnout jen lyžař-specialista. Obzvlášť, když se celý závod odehrává na sněhu (při dobrých podmínkách). I přes tento handikep se závodů v zimním triatlonu rád zúčastňuji jako zajímavý doplněk ke svému sportování. Tímto článkem bych chtěl přilákat  bikery z Říčan, které často potkávám v lesích v okolí Říčany k vyzkoušení podobných akcí.

Ještě k výsledkům dvou závodů, kterých jsem se zúčastnil. V Jablonci jsem se umístil na celkovém 13. místě, kategorii, “masters”jsem vyhrál. Na mistrovství ČR ve Vimperku jsem obsadil celkové 5. místo, při čemž jsem zvítězil  kategorii MASTERS a tím jsem se stal mistrem ČR v zimním triatlonu pro rok 2015.

 

Závod na Pradědu se konal již v termínu jarních běžeckých závodů, kterým dávám z pochopitelných důvodů přednost.

Člen Běžeckého klubu Říčany Miloš Smrčka.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena