Bezpečí občanů je samozřejmost. To snad ještě platí…

5. 3. 2023

Město není jen shluk budov, silnic a chodníků. Věřím, že naše město je pro nás všechny především domovem. A domov má být spojen i s pocitem bezpečí. Ovšem, jak jsem vám tu psal minule, kriminalita v našem městě roste. To je fakt. Bohužel.

Pojďme se podívat na čísla, ta jsou vždy lepší než dojmy. Porovnal jsem období leden–listopad v letech 2021 a 2022. A výsledek? Počet násilných činů se zvýšil ze 13 na 18, počet podvodů vzrostl ze 17 na 35 a deliktů spojených s toxikomanií přibylo dokonce více než dvojnásobně – z 10 případů v daném období roku 2021 na 27 ve srovnatelném období roku 2022.

Otázkou tak už nemůže být, zda vůbec bezpečnost ve městě řešit, ale jak to budeme řešit. Jsem přesvědčen, že nejen v otázce bezpečnosti je důležitá prevence. A proto nelze takový nárůst brát na lehkou váhu a snažit se to zamést pod koberec.

Na prosincovém zastupitelstvu jsem navrhl navýšení rozpočtu městské policie o 46 %. Protože bylo nutné rychle najít rozpočtovou kapitolu, ze které peníze převést, zvolil jsem dočasný přesun z projektu odkrytí potoka V Olšanech. Tento projekt podporuji, nicméně v porovnání s ním je z mého pohledu bezpečnost důležitější. Zároveň jsem ale navrhl, aby vedení města klidně našlo peníze jinde. Nestalo se tak a vedení města návrh zamítlo a poté se populisticky začalo ohánět tím, že jim chci rušit projekt odkrytí potoka. Není to samozřejmě pravda, jak jsem popsal výše.

Toto nemá město štěpit, protože věřím, že zajištění bezpečí občanů je pro všechny zastupitele samozřejmostí. Snad. Poslední zastupitelstvo schválilo navýšení rozpočtu městské policie o 4,6 % (tedy o 90 % méně, než jsem navrhoval). To je sice krůček správným směrem, ovšem zda to bude stačit, o tom se přesvědčí každý z nás, kdo se denně pohybuje v říčanských ulicích. Já to budu nadále sledovat.

Vážení sousedé, pokud byste chtěli (nejen) téma bezpečnosti probrat, klidně mi napište na mail hrabaz@senat.cz.

 

Zdeněk Hraba
Změna pro Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena