Biochemická laboratoř říčanské nemocnice nabízí nepřetržitý provoz a zpracovává několik set vzorků denně

2. 10. 2015

Nedílnou součástí nemocnice v Říčanech je Oddělení klinické biochemie a hematologie. Laboratoř prošla před několika lety kompletní rekonstrukcí a je vybavena tou nejmodernější technikou. Její hlavní devízou je její nepřetržitý provoz. Bez laboratorních výsledků se totiž neobejdou nejen zdejší lékaři, ale i ostatní lékaři, kteří posílají krevní vzorky na rozbor ve večerních hodinách.

Laboratorní vyšetření slouží ke stanovení či vyloučení diagnózy, k monitorování účinku léčby a případných komplikací a ke screeningovým vyšetřením sloužícím k odhalení i závažných nemocí. Laboratoř provádí žilní a kapilární odběry, stěry a výtěry na mikrobiologická vyšetření a přijímá biologický materiál. Denně zpracovává 150 až 200 vzorků. „Po odebrání jsou vzorky označeny čárovým kódem, což zrychluje a zpřesňuje provoz. Analyzátory pak vyhodnocují jednotlivé analyty například hormony, kreatinin, cholesterol,  tumorové markery, krevní obraz, koagulace a další. Výsledky máme většinou ještě týž den. V případě potřeby jsme ale schopni je dodat i do hodiny. To jsou tak zvaná STATIMOVÁ vyšetření," vysvětlil primář Oddělení klinické biochemie a hematologie Přemysl Kotoul. Největší předností laboratoře v říčanské nemocnici je bezesporu její provoz 24 hodin denně. Nemůže tak nikdy hrozit nebezpečí z prodlevy a lékaři mohou včas stanovit správnou diagnózu. „Pro správnou léčbu a sledování zdravotního stavu pacienta je také důležité vyšetřovat vzorky za standardních podmínek a ve stejné laboratoři. Tím je zaručena jednotná metodika a možnost srovnání výsledků. V případě zhoršení stavu a hospitalizace v naší nemocnici je tedy možné porovnat i minulé výsledky pacienta a urychlit diagnostický proces i léčbu. V případě, že pacientovi odebírali krev na jiném pracovišti, je proces složitější," upozornil Přemysl Kotoul.

Biochemická laboratoř říčanské nemocnice prokazuje svou kvalitu také pravidelnými audity Národního autorizačního střediska pro klinické laboratoře. V únoru letošního roku absolvovala nemocnice dozorový audit B prokazující činnost v souladu se současnými normami.

„Špatné žíly jsou pro naše sestry výzvou, prakticky pro ně neexistuje neodebratelný pacient," říká vrchní laborantka oddělení Marcela Hrdličková

Kolik biochemická laboratoř zaměstnává lidí?

V laboratoři pracují čtyři odběrové sestry, sedm laborantek, jedna sanitární sestra, jeden lékař a dva chemici.

Jak postupujete s pacienty, kteří mají z odběrů strach?

Pokud má dospělý pacient problémy s odběrem, často omdlívá, položíme ho na lehátko. U dětí se snažíme odvést jejich pozornost nějakým drobným dárkem, například hračkou, obrázkem nebo sladkostí.

A co pacienti, kteří mají špatné nebo málo viditelné žíly?

Pro naše odběrová děvčata téměř neexistuje neodebratelný pacient. Špatná žíla je pro ně výzvou. Všechny naše sestry jsou velmi šikovné, nabírají krev s přehledem napoprvé, a to i u pacientů, kteří mají jinde velké problémy a zkouší to několikrát.

Je nutné mít k odběru doporučení od lékaře?

Pacienti by měli mít vyplněnou žádanku od lékaře, vyšetření tak hradí pojišťovna. Mohou ale přijít i jako samoplátci, naordinovat si vyšetření. Musí si jej ale podle sazebníku nemocnice zaplatit.

Co byste doporučila pacientům před odběrem krve?

Určitě by měli přijít na lačno, doporučujeme se napít čisté vody nebo neslazeného čaje. Před odběrem není vhodná ani větší námaha, jako je například běh nebo rychlá chůze. Je lepší chvíli v čekárně posedět.

 

Ordinační hodiny:

Po - Pá: 7.00 - 10.00 hod. (odběrová ambulance)

Po - Pá: 10.00 - 14.00 hod. (odběry pro ambulantní složku nemocnice)

 

Kontakt:

Biochemie: 323 627 593

Hematologie: 323 627 533

Recepce: 323 627 511

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena