BOBMA – Říčany popré vítězem extraligy

31. 5. 2023

Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Zvítězili jsme v Extralize mládeže v ročníku 2022/2023. Nakonec suverénní vítězství. Všichni členové týmu patří do republikové špičky a tandem na prvních šachovnicích – Jáchym Němec a Jáchym Šmolík – nakonec nedal nikomu šanci. Překonali jsme tak nejenom náš dlouholetý vzor a obhájce titulu BŠŠ Frýdek-Místek, který na první šachovnici disponoval novopečeným mezinárodním mistrem Richardem Stalmachem. Frýdek-Místek nakonec skončil až na třetím místě za druhými Pardubicemi. V Extralize se představilo poprvé i naše družstvo B a doslova šokovalo nás i soupeře. Celkově totiž skončilo na čtvrtém místě.

Vítězná sestava družstva A od první šachovnice: J. Němec, J. Šmolík, M. Hlavina, J. Ocelák, T. Bezděk, D. Martirosyan, J. Síleš, V. Sehnoutková.

Sestava družstva B: M. Janouš, J. Seidl, Le Anh Dung, P. Mach, T. Pressler, D. Hampl, M. Strnadová.

Za úspěchy stojí nejenom samotní hráči, ale i hlavní trenér Stanislav Stárek.

Extraliga se hraje jako dlouhodobá soutěž za účasti 16 družstev. Do sestavy musí nastoupit mladší žák (hráč do 15 let) a dívka, kterou může nahradit supermladší žák do 12 let. Ostatní hráčům může být 18 let.

 

Mistrovství ČR do 8 let

Pořadatelství Mistrovství ČR dětí do 8 let bylo svěřeno aktivnímu spolku Šachy Krnov, který byl potěšen velkým zájmem o účast na mistrovství nejmladších dětí ze všech koutů ČR. A oprávněně. Historická účast 107 hochů a 25 dívek byla mimořádná. Nám se tolik nedařilo. E. Soukup skončil na 25. místě a P. Hroník na 40. místě.

 

Krajský přebor družstev do 12 let a zisk titulu

Náš klub uspořádal 1. května Krajský přebor družstev mladších žáků. Podařilo se zaplnit sál, i když podmínkou účasti je aktivní účast v šachovém svazu ČR. Hrála šestičlenná družstva rapidovým tempem. Turnaj byl dlouhý, a tak družstva nastupovala i s náhradníky. Bojovalo se také o účast na červnovém Mistrovství ČR, kam postupovala první tři družstva. Atmosféra byla skvělá, jak vidíte i na fotografiích našich začínajících děvčat.

Klub šachistů Říčany 1925 obsadil první místo před Joly Lysá nad Labem a Spartak Čelákovice. Vítězné družstvo hrálo ve složení: M. Artamonov, E. Kolář, Trejbal (host), T. Gernert, V. Sehnoutka, M. A. Pešková.

Akce byla podpořena dotačním programem Akce 2023

 

Krajský přebor mládeže v rapid šachu a zlato v H 12

Krajský přebor mládeže v rapid šachu se odehrál v Milovicích 6. května. Krajským přeborníkem se stal M. Artamonov a jako jediný z naší grupy postoupil na Mistrovství ČR v kategorii do 12 let. Do první desítky se ještě dostali na 7. místě V. Sehnoutka a na 10. místě G. Iakushev. V kategorii D 14 pak na 6. místě T. Dufková. Podobně v kategorii H 10 byl D. Janšta na 6. místě a na 9. místě E. Soukup. Nejlepší dívkou byla v D 10 na 4. místě A. Kratochvílová. V této kategorii byla ještě na 6. místě B. Štastná.

Na zářiovém Mistrovství ČR má přímý postup ještě v H 14 D. Martirosyan a v H 10 E. Kolář.

Jaroslav Říha, Klub šachistů Říčany 1925

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena