Borken, nové partnerské město Říčan v Německu

29. 9. 2017

Říčany mají svá partnerská města v Anglii (Whitstable), v Dánsku (Albertslund), ve Švédsku (Mölndal), v Polsku (Opatówek). S městy Grabow (SRN), Dainville (Francie) jsme sdruženi přes ostatní partnerská města. Stejně tak tomu bylo i s městem Borken (SRN).

Borken ale potřeboval oficiální stvrzení partnerství s Říčany. Na posledním jednání partnerských měst v Říčanech 2016 obě města zdůraznila potřebu společné dohody pro zkvalitnění a především zoficializování spolupráce. Od listopadu 2016 probíhala intenzivní jednání nad textem dohody. Obě města dohodu schválila na svých zastupitelstvech. Říčany byly pozvány na podpis dohody do Borkenu, a to u příležitosti 30 let výročí partnerství s jejich partnerskými městy dne 8. září 2017. Na oslavy navazovaly tradiční městské slavnosti. Součástí delegace vedené starostou Vladimírem Kořenem byli hudebníci Samba Bandu ze Základní umělecké školy Říčany.

Hned po příjezdu delegace ve složení Vladimír Kořen, Vladimír Polánský, Jana Vavřinová, Iveta Sinkulová, Radek Břicháč, Milan Filípek, Bedřiška Holoubková, Karel Stierwarld, Matěj Rychta, Matouš Dědek nás uvítala na radnici paní starostka Borkenu paní Mechtild Schulze Hessing.

              

Druhý den se obloha zatáhla. To nás však neodradilo od návštěvy jedné z největších textilních firem. Společnost Wuufing, DE zabírá 60 % německého trhu s ložním  prádlem. Pobočku má i v českých Detřichovicích. Navštívili jsme i přesunutý plně funkční mlýn - vítězný projekt v rámci borkenského „pébéčka“.

      

 

Borken slavil 30 let společného přátelství s městy Whitstable (UK) a Albertslund (DK), 20 let s Grabow (SRN) a Bolków (PL). Při této příležitosti došlo k podpisu partnerské dohody s městem Říčany. Oslavám přihlíželo na 300 hostů. Proslovy zástupců měst byly doplněny kulturním programem. Sál rozproudilo vystoupení říčanského Samba Bandu.

Součástí městských slavností bylo opět vystoupení všech hudebních skupin a sborů, které reprezentovaly jednotlivá města. Na náměstí byl také info stánek o partnerských městech.

 

Závěrečná fotografie říčanské delegace s kolegy s partnerských měst.

Více o partnerských městech na https://www.facebook.com/twinning.ricany/ nebo http://twinning.ricany.cz/partnerstvi/partnerska-mesta

Podpis dohody s Borkenem považujeme za úspěšné završení našeho dlouholetého snažení a začátek nové spolupráce.

Jana Vavřinová

 

Borken má 40 000 obyvatel, leží asi hodinu cesty od Düsseldorfu, jen několik kilometrů od hranic s Holandskem. Město bylo založeno před více než 800 lety, je známo pro své slavné věže, které se datují do 14. století a byly součástí středověkého opevnění. Jedna z pěti věží je nyní sídlem matriky, bývala věží, kde se odsuzovali zloději. Většina města ale byla za druhé světové války zničena a město bylo vlastně celé vystavěno až po roce 1696.

Borken je protkán sítí kanálů řeky s unikátním jménem: Aa. Na jejím toku stály mlýny, koželužny a textilky. Borkenská Aa ovlivňovala město po staletí a ovlivňuje jej dodnes. Nedávno čelili obyvatelé Borkenu povodni, kdy se řeka rozlila do obydlených částí města. Na druhou stranu řeka dává městu zajímavost a turistickou atraktivitu.

Vodní hrad v Borkenu trochu připomíná český Švihov nebo Červenou Lhotu. Ve středověku byla ochrana vodními příkopy či řekou velmi účinná. V 21. století už podobný pohled odzbrojuje především duše návštěvníků. Voda ve městě vytváří atmosféru a dokáže zpříjemnit horká léta.

Borkenské věže jsou výraznou dominantou města. Pět věží, které tvořily základní ochranu, se dostalo i do jeho městského loga. Ve středověku Borken získal pověst velmi bezpečného města. Byl obehnán cihlovou zdí a zajišťoval obchodníkům solidní ochranu majetku. Věže byly strategickým místem. Za druhé světové války se však město stalo cílem několika spojeneckých náletů a bylo totálně zdecimováno. Bombardování poslalo k zemi takřka všechny budovy, včetně historických. Celé město bylo obnoveno z trosek v padesátých a šedesátých letech.

Bombardování neunikla ani nejvýraznější stavba Borkenu - kostel svatého Remigia. Kostel v místě stál už v roce 1160 a v době baroka byl upraven. Kostel sestávající ze tří lodí se honosí velmi vysokou věží, která je v německých rovinách vidět z velké dálky.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena