Bronz z Mistrovství Evropy

27. 10. 2023

Od 5. do 14. září 2023 se v rumunské Mamaie odehrálo Mistrovství Evropy mládeže. Česká republika vyslala na tuto prestižní šachovou akci hranou vážným tempem hned 22 reprezentantů. Mezi nimi byli Jáchym Němec a Eduard Kolář. Po devíti kolech a drtivém finiši mohl říčanský Jáchym Němec v kategorii do 16 let radovat z bronzové medaile! V turnaji porazil i nasazenou jedničku FM Axela Bu Kvaloye z Norska. Na startu se sešlo 91 hráčů ze 47 zemí Evropy. Česká reprezentace byla blízko dalším medailím, ale jedinou nakonec získal pouze Jáchym.

O skvělém úspěchu Jáchym říká: „Vstup do turnaje byl skvělý, po pěti kolech jsem měl čtyři body. Kritický moment přišel v šestém kole, kdy jsem po špatném výkonu partii prohrál a průběžně jsem byl jedenáctý. Poté však přišel skvělý finiš, kdy jsem s hráči ELO 2300+ třikrát zabodoval. Následně jsem už jen netrpělivě čekal na výsledky a jen jsem doufal, že to tam padne. Neuvěřitelné se stalo uvěřitelným a při druhém pomocném hodnocení jsem byl o půl bodu lepší než čtvrtý Dimitrios Mastrovasilis z Řecka. Skvělé mistrovství, které si budu pamatoval celý život. Hrál jsem kvalitní šachy a se sedmi body mohu být jen spokojen! Chtěl bych moc poděkovat Šachovému svazu ČR za veškerou podporu. Dále také svým trenérům, Li Vlasákovi, S. Movsesianovi a Z. Hráčkovi, kteří mi dělali přípravy na jednotlivé zápasy. P. Piskovi, rodině a svým kamarádům, kteří mi turnaj zpříjemnili. Ještě jednou díky!“

Vítězem této kategorie byl Polák Jakub Seemann před Španělem Maciasem Pinem Diegem.

Velkou zkušenost získal i Eda Kolář. V kategorii do 10 let získal 5 bodů. A celkově skončil na 45. místě. Jemu se nepodařilo porazit prvního nasazeného, M. Lláriho z Francie, ale celkový výsledek byl lepší než jeho nasazení. V této kategorii startovalo 100 hráčů z 46 zemí Evropy.

Děkujeme městu Říčany za podporu účasti.

Na juniorském M ČR v Rapid šachu dominovali hráči Říčan

To je oficiální informace šachového svazu ČR veřejnosti. V neděli 24.září skončilo v harrachovském Hotelu Fit Fun dvoudenní juniorské MČR v kat. 16–20 let. Ze společného devítikolového turnaje vzešlo šest nových mistrů a mistryň České republiky a také nejlepší juniorské družstvo, kterým bylo družstvo Říčany.

Medaile za Říčany získali: kategorie D 18–20: 2. místo S. Hosová, 3. M. Strnadová, 10. J. Dudková, 11. L. Glasbergerová; kategorie H 16: 1. D. Pražák, 2. T. Pressler, 5. T. Bezděk, 30. T. Mrázek; kategorie H 18–20: 1. D. Pražák, 2. T. Pressler, 3. J. Ocelák, 9. M. Hlavina

 

Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena