Budoucí podobu nové školy hodnotí špičky z oboru architektury

29. 9. 2017

V návaznosti na schválený investiční záměr na výstavbu základní školy na Komenského náměstí v Říčanech se město rozhodlo vypsat další anonymní architektonickou soutěž, a to na veřejnou stavbu základní školy.

Cílem města Říčany je vybudovat osmnáctitřídní základní školu – veřejnou stavbu – hodnotnou z hlediska architektonického i urbanistického, školu funkční, příjemnou pro děti, učitele i rodiče, školu, která bude podporovat estetické cítění dětí a rozvíjet jejich rozmanité vlohy. Školu, kam děti i učitelé chodí rádi a cítí se tam bezpečně.

Jedním z klíčových aspektů řešení je urbanistický kontext a to především ve vztahu k obtížně definovatelnému prostoru Komenského náměstí, druhého největšího náměstí v Říčanech, které má celoměstský význam, ale jeho současná podoba mu zatím neodpovídá. Úlohou budoucího objektu základní školy je podpořit urbanistický charakter náměstí stejně, jako jej podporuje vítězný návrh komunitního centra. Areál nové školy bude, v souladu s územním plánem, tvořit jižní stranu Komenského náměstí. Na severní straně bude umístěn park.

V soutěžních podmínkách architektonické soutěže město Říčany jako zadavatel jasně stanovilo, že v návrhu požaduje řešit celkovou urbanistickou koncepci lokality včetně dopravní obslužnosti ZŠ a dopravního řešení celé lokality, návaznost na budoucí park a prostupnost nového areálu ZŠ, hmotové, dispoziční a konstrukční řešení základní školy. Požadavkům odpovídají i hodnotící kritéria soutěže, kterými jsou: kvalita celkového řešení umístění stavby v území, komplexní architektonická kvalita návrhu a hospodárnost a ekonomická přiměřenost zvoleného řešení.

Vzhledem k tomu, že se jedná o veřejnou stavbu zásadního významu, zadavatel, město Říčany, zodpovědně vybíral složení poroty arch. soutěže i její odborné poradce. Porota je pětičlenná, nadpoloviční většinu zaujímají porotci nezávislí a odborníci v daném oboru. V souladu se soutěžním řádem byli vybráni i náhradníci poroty, kteří se mohou účastnit hodnocení, ale v případě přítomnosti všech řádných členů poroty mají pouze hlas poradní.

Závislými řádnými členy poroty byli jmenováni Vladimír Kořen, starosta města, Alice Štěpánková, autorizovaný architekt, architektka města Říčany a vedoucí oddělení investic, náhradníkem byl jmenován Zdeněk Hraba, místostarosta a radní města Říčany.

Nezávislými členy poroty byli po pečlivém výběru jmenováni autorizovaní architekti David Mareš, Tomáš Bezpalec, Jitka Hofmeisterová, a jejich náhradníky David Tichý a Lenka Dvořáková. K hodnocení byli přizváni odborníci Pavel Bednář, ředitel 1. ZŠ v Říčanech, Michal Čejka pro posouzení energetické koncepce, Tomáš Suchomel, odborník na posouzení investičních nákladů. Porota může ještě v průběhu soutěže požádat zadavatele o přizvání dalších odborníků.

Členy poroty jsou zkušení, zodpovědní architekti a urbanisté.

 

      David Mareš

Vystudoval Fakultu architektury VUT Brno, absolvoval stáž na L・Lecole d・Larchitecture de La Villette v Paříži, je autorizovaným architektem, působil v architektonickém ateliáru Labus AA v Praze, v současné době vede společně s M. Fišerem architektonický ateliér „třiarchitekti“.

Mezi jeho významné projekty a realizace patří: analýza prostorové struktury města Olomouce, výškové zónování  města Olomouce, územní studie Olomouc Chvalkovice – východ, územní studie veřejných prostranství v MPR Olomouc, rekonstrukce Archivu Pražského hradu, dům pro seniory RoSa, Praha, stavební úpravy sálu Geofyzikálního ústavu, Praha Spořilov.

Společně s dalšími architekty se účastnil například architektonických a urbanistických soutěží o návrh na Mendlovo náměstí v Brně (3. zvýšená cena), urbanistické soutěže Žlutý kopec v Brně (3. cena), okresní archiv v Olomouci (3. cena), Technické muzeum v Brně (1. cena), Kobližná ulice v Brně (1. cena), Akademické náměstí Brno - komplex fakult VUT Brno, nová škola Chýně nebo přístavba školy ve Starém Plzenci.

 

   Tomáš Bezpalec

Vystudoval ČVUT v Praze, fakulta stavební, obor architektura, je autorizovaným architektem ČKA a autorizovaným inspektorem.

Byl zaměstnán jako samostatný projektant v SURPMO Praha v ateliéru architekta Kupky, vedoucím projektantem ve Stavoprojektu Liberec v ateliéru architekta Hubačka, podílel se na projekčních pracích dostavby okolí Národního divadla v Praze, Galerie moderního umění Národní galerie v bývalém Veletržním paláci v Praze Holešovicích. Nyní je mj. členem dozorčí rady Nadace české architektury, v odborné skupině ČKA a ČKAIT pro Ministerstvo pro místní rozvoj práce na novelizaci Vyhlášek č. 499 a č. 503 ke stavebnímu zákonu.

Mezi jeho významné projekty a realizace, na nichž se podílel společně s dalšími kolegy, patří: Městská síň v Krupce-Bohosudově, rekonstrukce části Provozní budovy Sportovního centra v Hostivaři Univerzity Karlovy v Praze a přestavba na kanceláře, rekonstrukce Patejdlovy boudy a dostavba areálu výcvikového střediska Univerzity Karlovy hospodářskou budovou a vyhlídkovou terasou, rekonstrukce obchodního domu a kavárny Vřídlo v Teplicích, rekonstrukce Galerie Benedikta Rejta v Lounech, spolupráce na studii a projektu pro provedení stavby.

Společně s dalšími architekty se účastnil například architektonických soutěží o návrh na Městské centrum Abu Dhabi, Hlavní nádraží v Bratislavě (3. cena), Průmyslový pavilon pro Všeobecnou výstavu (3. cena), Universitní knihovnu v Brně (7. místo).

 

   Jitka Hofmeisterová

Vystudovala Fakultu Architektury ČVUT Praha, absolvovala stáž na L’ecole d’architecture, Nantes, Francie, je školeným porotcem pro architektonické (urbanistické) soutěž ČA. V letech 1994-95 se věovala výstavní činnosti. Byla členkou správní rady Nadace české architektury, od roku 2010 spolupracovala s architektem Ladislavem Lábusem.

Mezi její významné projekty, které byly realizovány s jinými architektonickými ateliéry, patří: interiér jazykové školy „Caledonian School“, Praha 5, rekonstrukce horské chaty Tesla –Dolní Mísečy, rekonstrukce a interiér  restaurace Partyzán – Vrchlabí, revitalizace Sokolského parku - Jilemnice.

Společně s dalšími architekty se účastnila například architektonických soutěží o návrh na propojení ulic Tomkovy a Smetanovy - Tábor (2. místo), SOS Dětská vesnička - Brno Medlánky (2. místo), novostavba administrativní budovy lesní správy KRNAP - Vrchlabí a Horní Maršov (1. místo), přístavba školy a dostavba sportovní haly - Starý Plzenec, rekonstrukce přednáškového sálu GFU AVČR.

 

  Lenka Dvořáková

Vystudovala FA ČVUT, filmovou a televizní scénografii na DAMU a FAMU, absolvovala praxi v ateliéru architekta Lábuse, ateliéru X a ateliéru A.LT architekti.

Mezi její významné projekty a realizace, které byly realizovány s jinými architektonickými ateliéry, patří: Dům s pečovatelskou službou Vyšehrad - Český Krumlov, Palác Langhans - Praha, rekonstrukce AC Ovocný trh, rekonstrukce administrativní budovy v Revoluční ulici - Praha.

Společně s dalšími architekty se účastnila se např. arch. soutěží o návrh na: Dům s pečovatelskou službou Český Krumlov (1. cena, ateliér Lábus, 1994), propojení ulic Tomkovy a Smetanovy v Táboře (2. cena, s J. Říhovou, 1996), Krajské kulturní a vzdělávací centrum ve Zlíně (3. cena, A.LT architekti, 2009), Sluneční město Praha - Zbraslav (3. cena, A.LT architekti, 2009), Obecní dům a radnice v Ďáblicích (1. cena, A.LT architekti, 2012), Knihovna a společenské centrum v Úvalech (1. cena, A.LT architekti, 2016).

 

   David Tichý

Architekt, teoretik architektury a pedagog. Je partnerem v architektonické kanceláři UNIT architekti, která se zaměřuje na komplexní řešení obytného prostředí měst a obcí, od územního plánování, přes územní studie až po návrh a realizace jednotlivých staveb. Mezi významné realizace kanceláře UNIT patří například obytný soubor Na Vackově, obytný soubor v Husinci, dostavba radnice v Českých Budějovicích, Střední umělecko-průmyslová škola sklářská v Železném Brodě nebo dostavba školy Sv. Augustina v Krči. Za své realizace projektů získal několik významných ocenění, mezi další patří i ocenění za vítězství v mezinárodních soutěžích, například na řešení Jižního centra v Brně nebo v soutěži o návrh vize rozvoje Mlýnského ostrova v Pardubicích.

David Tichý je pedagogem Fakulty architektury ČVUT, kde přednáší a zároveň s Michalem Kohoutem vede ateliér, který dlouhodobě s městem Říčany spolupracuje. Je spoluautorem nové koncepce výuky typologie na Fakultě architektury. Spolupracuje například s Národní sítí zdravých měst nebo se Sociologickým ústavem Akademie věd ČR, kde je spoluřešitelem granty podpořených výzkumných projektů.

Alice Štěpánková

vedoucí investic a hlavní architektka města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena