Byli jsme v Mauthausenu

27. 6. 2014

Na výzvu sokolské župy Barákovi jsme se dne 11. 5. 2014 účastnili s mým mužem pochodu národů v památníku koncentračního tábora v Mauthausenu. Pochod se koná každoročně k výročí osvobození německého nacistického tábora americkými vojáky dne 6. 5. 1945.

Městečko Mauthausen leží v Horním Rakousku na severním břehu Dunaje asi 20 km od Lince.

Tábor byl založen již v roce 1938 a sloužil jako tábor likvidační, což znamenalo, že vězni z celé Evropy měli v táboře zahynout. Buď měli být umučeni otrockou prací v žulových kamenolomech nebo měli být popraveni. Na rozdíl od koncentračního tábora v Osvětimi, kde docházelo k masovému vyhlazovaní lidí, byl koncentrační tábor v Mauthausenu „pouze“ táborem likvidačním.

V Mauthausenu bylo zavražděno a umučeno mnoho významných českých odbojových pracovníků, vlastenců, umělců a vědců. Zde uzavřel svůj život český písničkář a herec Karel Hašler. Do Mauthausenu nacisté zavlekli mnoho českých vědců a významných pedagogů, především z brněnské Masarykovy univerzity. Z nich zde zahynuli J. Florian, F. Koláček, A. Šimek, K. Hora, V. Rosický, R. Nováček, J. Bečka, S. Sahánek a mnoho dalších. Táborem dále prošli například teolog Adolf Kajpr, biskup Štěpán Trochta a řada dalších. V letech 1941–1945 zde byl vězněn také pozdější československý prezident A. Novotný. Výjimečně krutému zacházení se českým vězňům dostalo po atentátu na Reinharda Heydricha. Po atentátu zde bylo 24. října 1942 popraveno 254 spolupracovníků a příbuzných Josefa Valčíka, Jana Kubiše a ostatních parašutistů.

Podle nacistických statistik bylo v letech 1941 až 1945 do Mauthausenu a do pobočných táborů deportováno na 7320 Čechů a Slováků, z nichž zde zahynulo 4473. Mezi nimi hodně sokolů.

Smutná statistika dále uvádí, že z asi 200 000 vězňů, uvězněných během války v hlavním i v pobočných táborech v Mauthausenu, přežila jen asi polovina.

Pochodu národů k 69. výročí osvobození tábora se zúčastnilo asi 10 000 lidí. Následné vzpomínkové slavnosti s tématem „cena života“ se zúčastnilo 60 zahraničních delegací vedených nejčastěji velvyslanci v Rakousku. Ti uctili památku vězňů všech národností. Mezi vlajkami zastoupených států jsme viděli i vlajky mimoevropských států, např. Austrálie a Paraguaye.

Připomeňme si umučené hrdiny.

Poznámka: O českou výpravu do Mauthausenu se vzorně starali Jarmila Strašáková a Vlastimil Janík z české pobočky Mauthausenského mezinárodního výboru (www.mauthausen.webnode.cz).

Emilie Valentová, Říčany 8. 6. 2014.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena