Bylinná lékárna

30. 10. 2022

Proč nás bolí na podzim více hlava? 

Bolesti hlavy mají různorodou příčinu, kde nejčastější bývá nedostatek tekutin a vitaminů. Dále se jedná o migrénu, únavu, stres, nedostatečný pitný režim, úbytek energie z příjmu potravy, přetížení krční páteře, ale také dlouhý pobyt v létě na denním slunci. Ze závažnějších onemocnění se může jednat např. o vysoký krevní tlak, mozkovou mrtvici, onemocnění očí nebo se bolest může objevit po nějakém úrazu hlavy. Je důležité zodpovědně přistupovat k našim pocitům a pokud se bolesti pravidelně vrací a jsou četnější, je důležité vyhledat včas lékaře specialistu.

 

Přicházející podzimní migréna

 Podzimní dny nepřináší jen krásně zbarvenou přírodu, ale také častější rýmu, kdy uléháme s chřipkou do peřin a několik dní zápolíme nejen s bolestí hlavy. Ale proč máme v období podzimu a zimy častěji úpornou migrénu? V chladném období snáze podléháme virovým infekcím, také nepříjemným bakteriím, protože vlivem nízkých teplot dochází přirozeně ke snížení naší životosprávy. Méně se hýbeme, více odpočíváme a mnohdy i více a nepravidelně jíme. Bolest hlavy v tomto období se od té běžné v mnohém liší. Bolest cítíme jako tupou, tlakovou někdy svíravou bolest na temeni hlavy často doprovázené s pnutím v šíjové oblasti. Bolestivé záchvaty můžou trvat minuty, ale i dny.

Předejít můžete těmto nepříjemnostem dostatečným oblékáním, které nás chrání před prochladnutím. Právě velké množství tělesného tepla odchází hlavou, proto je důležité myslet včas na pokrývku hlavy.  V případě pocitu únavy si dopřejte dostatečný odpočinek, nepřemáhejte se! Vyhýbejte se konzumaci studených nápojů venku v chladném prostředí. Dopřejte si šálek horkého bylinkového čaje nebo husté zelné polévky s kořením kari a s vejcem.

Těší se na Vás Ivana Kabelková, výživový poradce,

 Bylinná lékárna, Říčany


Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena