Carské bruslení v Kuří

3. 3. 2017

Dne 29. ledna byla akce zahájena od 11hodin. Mrzlo, až praštilo, ale to naše sousedy neodradilo a přilákala je vůně svařeného vína, grogu, párků a bramborového guláše paní Vavrysové.

„Krásný zamrzlý rybník pod poetickým domovem malíře Martina Vavryse, atmosféra 19. století, dlouhé stoly plné jídla a pití, samovary, ruská  vodka i víno, to vše doplněné bruslením a hudebním doprovodem. Dresscode není povinný, ale cokoliv připomínající carské Rusko je plně vítáno. Fraky, kožešiny, beranice a další. Moc se na vás na všechny těšíme.“

Takto lákala pozvánka spoluobčany na již zmíněné carské bruslení v Kuří, kde máme nově upravený odbahněný rybník (požární nádrž), o který se velice dobře starají místní rybáři. A to jak o okolí vodní nádrže, tak přítokového potoka a vodní plochy.

A počasí pravé zimy se dostavilo. Vodní plocha se pokryla ledem a po náležité úpravě povrchu kuřskými bruslaři vyzývalo místo k nějaké společensko-sportovní akci. S nápadem tohoto tématu se ozval ak. malíř Pavel Vavrys. A to by nebylo, aby se ho neujala členka Osadního výboru Kuří Andrea Jurková. Ve spolupráci s Evou Barchánkovou nachystaly dobovou výzdobu, občerstvení a nápoje. Několik rodin se zapojilo a dostavilo s náležitým „zápisným“, ve formě pečené nebo chlazené dobroty. Na akci přispěl finančním obnosem i Osadní výbor.

Dne 29. ledna byla akce zahájena od 11hodin. Mrzlo, až praštilo, ale to naše sousedy neodradilo a přilákala je vůně svařeného vína, grogu, párků a bramborového guláše paní Vavrysové. Dostavili se také umělci pražské kulturní scény- jak pěvecké, tak i taneční, v dobových kostýmech a za doprovodu harmoniky ladně bruslili po krásně upravené dráze podél rybníka. V odpoledních hodinách se ukázalo i sluníčko, které zahřálo diváky hokejového zápasu. 

Účast splnila očekávání, kolem 40 - 50 bruslařů, diváků, sportovců i jedlíků. Všichni si ledovou akci náležitě užili a chválili. 

Tímto vás chci také upozornit a pozvat na další připravovanou akci pod vedením A. Jurkové a  E. Barchánkové a za velké podpory jejich rodin, přátel, Osadního výboru a rybářů: Kotlíkový guláš v Kuří, konaný 11. března 2017 u rybníka v Kuří. Zveme všechny amatérské kuchtíky, co by si rádi zasoutěžili a zavařili na otevřeném ohni a poměřili tak své kuchařské umění s ostatními týmy. Přihlásit se můžete na e-mail: jurkovaandrea@seznam.cz. Kam můžete zasílat i případné dotazy a dozvědět se pravidla a podmínky soutěže. Porota se bude skládat ze známých osobností, jak z divadelního tak operního a tanečního umění. Přijďte s námi zatopit pod kotlema!

Rodák z Kuří

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena