Český svaz včelařů, z. s.

1. 6. 2020

Základní organizace Říčany

VČELÍ ROJ

Dobrý den, milí příznivci blanokřídlého hmyzu - naší včely medonosné. Každý člověk se může dostat do situace, kdy potká, ať u sebe na zahradě nebo ve svém okolí, vyrojené včely. Rojení včel je přirozená odvěká cesta jak se včelstva rozšiřují po krajině.

K rojení dochází nejčastěji od začátku května do konce června, ale vždy situace závisí na průběhu konkrétního včelařského roku.

 Aby včelstvo dostalo „rojovou náladu“ musí se setkat několik faktorů najednou. V úlu musí být díky příhodným podmínkám příliš mnoho včel, a proto si včelstvo vychová novou matku a starou vypudí z úlu.

Původní matka opustí úl s částí včelstva a hledá vhodný prostor, kde by se usadila. Všímavý člověk může vidět, jak na nějaké příhodné větvi visí hrozen včel a další včely okolo tohoto hroznu poletují.

V tuto chvíli část včel hledá vhodné místo, a jestli jej naleznou, včelstvu tuto zprávu předají včelím tancem a celý roj se přesune na nové místo. Vyrojené včely jsou běžnému člověku jen málo nebezpečné, protože před opuštěním úlu se pořádně nakrmily medem, aby celou cestu bez problému zvládly.

 Ideální postup je informovat nejbližšího včelaře o vyrojených včelách a on poradí s dalším postupem. Je zbytečné volat hasiče nebo městskou či státní policii, protože pokud včelstvo nikoho neohrožuje, tyto složky IZS vás většinou odkážou právě na včelaře.

Pokud se včely rojí na nějakém místě, kde by ohrožovaly veřejnost, složky IZS samozřejmě zasáhnou.

Stejně tak není vhodné hned nakupovat insekticidní spreje a včely hubit. Uvědomme si, že bez včel by na planetě zemi nebyl ani člověk.

 V případě, že byste se do této situace dostali v Říčanech nebo v okolí Říčan, můžete kontaktovat i naše včelaře, kteří vám rádi poradí. Neváhejte a volejte. Kontaktní telefon najdete na našich webových stránkách. Jako příklad uvádíme přítele včelaře Jaroslava Hájka, který v sezóně vozí vybavení na odchyt rojů stále s sebou a je schopen vám v rámci možností pomoci či poradit.

 

VČELÍ STEZKA
V ŘÍČANECH

V době omezených možností, tedy v době pandemie, se říčanští včelaři rozhodli přispět k vzdělávání našich dětí v oblasti zoologie. Včelařský spolek Říčany uspořádal pro naše spoluobčany mobilní naučnou bezkontaktní včelí stezku.

10 didaktických barevných cedulí, popisujících vše ze života včel, se od poloviny dubna objevuje na plotech podél cyklostezek a frekventovaných míst, kde působí naši včelaři. Výukové tabule jste si již mohli prohlédnout např. na Strašíně, v ulici Škroupova, na Jurečku nebo například v Herinku.

Mobilní stezka se bude i nadále objevovat na různých místech v Říčanech a okolí. Sledujete proto naše webové stránky, kde naleznete podrobné informace o konání. Těšíme se na vás.

Vaši říčanští včelaři na www.vcelyricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena