Český svaz včelařů, z. s.

29. 8. 2020

 

Z historie naší včelařské organizace

Říčany a okolí měly a mají řadu významných osobností ve všemožných oborech. Nejinak je to i v oboru včelařském, kde je nejvýraznější osobností historie Otakar Brenner (13. 7. 1886 - 12. 7. 1975).

Ten sice žil a působil v obci Babice u Říčan, ale jeho věhlas přesáhl hranice nejen tohoto okresu.

„Pan řídící“, jinak mu v Babicích neřekli (jako absolvent Učitelského ústavu v Praze učil a později se stal řídícím učitelem v babické škole), se sem přiženil v roce 1909 a ihned se začal věnovat včelaření.

Během jedenácti let se stal velkochovatelem a jeho atypický včelín s 50 úly se stal vzorem pro mnohé včelaře po celé republice. Neustále se sám vzdělával i v dalších oborech, potřebných ke včelaření (např. se vyučil truhlářem). Byl včelař výzkumník a experimentátor, zabýval se např. otázkou vhodnosti typu úlu, který by vyhovoval včelám i včelaři. Byl propagátorem nástavkového úlu, jehož podobu používáme dnes. Jako učitel včelařství přednášel o nutnosti řídit se zákonitostmi a potřebami včel.

Prosazoval nové myšlenky v oboru a přitom dokázal včelaře  sjednocovat. Jeho bohaté zkušenosti a schopnost předávat je (i díky precizní učitelské rétorice, je zachována audio nahrávka jeho přednášky z r. 1966) vyústily ve funkci nejen dlouholetého předsedy Říčanského včelařského spolku, ale  roku 1936 i ve funkci starosty Zemského ústředí včelařských spolků pro Čechy, kde setrval až do roku 1948.

Po publikacích „Včelařova dílna“, „Tlumení včelích nákaz“ a „Přezimování včelstev“ sepsal v roce 1940 příručku „Včelař začátečník“, která se stala velmi populární vedením včelaře k pohledu na včelaření z jiného úhlu, kde se respektuje chování včel a z toho se vychází, což bylo v dané době velmi pokrokové. Byl zván jako přednášející do spolků po celé republice, spolupracoval se „Včelařskou hlídkou“ v rozhlasovém vysílání, přispíval do časopisu „Český včelař“ a krátce byl i jeho šéfredaktorem. Díky své jazykové vybavenosti komunikoval i se včelaři ze zahraničí a tím si rozšiřoval obzory. Veškeré své poznatky o včelách a včelaření shrnul v knize „Zákonitosti života včelstva“ v roce 1969, která je dodnes vyhledávána včelaři.

Otakar Brenner přednášel až do svých 85 let. Zemřel 12. 7. 1975 ve své vile Matyldě č. p. 16 v Babicích. Říčanští včelaři spolu s vedením obce Babice uctili v roce 2016 jeho památku zasazením lípy ve vsi a jedna z nově vzniklých ulic v obci nese jeho jméno. Jistě není náhoda, že dlouho připravovaná rekonstrukce babické školy započala letos 13. 7., v den, kdy se OB před 134 lety narodil.

To by měl „pan řídící“ radost!

(A určitě i z toho, že je nás včelařů v jeho Říčanském spolku na 150 členů.)

Vaši říčanští včelaři

na www.vcelyricany.cz

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena