Český svaz včelařů, z. s.

4. 10. 2020

PODLETÍ – začátek včelařského roku

Včelařský rok není klasickým kalendářním rokem tak, jak ho známe, má sedm období, vychází z vývojového cyklu včel. Podletí je prvním obdobím, které nemá přesné datum, začíná s časovým posunem v době obilních žní, z hlediska včelaře na konci poslední hlavní snůšky. Je to čas, který nejvíce ovlivňuje budoucnost všech včelstev s ohledem na kvalitní přezimování. Tomuto období se též říká období regenerace. Je to období, které začíná v polovině července a končí během září. Podletí je spojeno s vytáčením posledního medu, přípravou včelstev na zimu a krmením. Je to období, kdy včelaři mají velmi mnoho práce. Provádí se kontroly včelstev a jejich matek, úpravy v úlech. Toto období je též spojeno s líhnutím první generace zimních dlouhověkých včel. Včely v tomto období hledají v přírodě nejusilovněji z celého roku zdroj pastvy. Začíná se ve větší míře projevovat slídění včel, které mnohdy přechází až v loupež. Jedno včelstvo je schopno vybrat zásoby jinému včelstvu bez ohledu na souboje, které při takových situacích vznikají. Postupně přestává klást matka, včely si upravují prostor úlu tak, aby mohly přežít dlouhé období zimy a i včelař se připravuje na další období včelařského roku.

A co čeká včelaře dále? Následuje období včelařského podzimu, kdy odkvétají poslední nektarodárné rostliny. Blíží se zima neboli období vegetačního klidu, kdy včelstva přežívají ve svých chomáčích a živí se zásobami, které jim musí vydržet celou zimu. Čtvrtým obdobím je předjaří – období prvních proletů včel a nastává jaro se svým bouřlivým rozvojem včelstev. Léto rozdělujeme na časné, charakteristické medobraním a pozdní, při kterém se raduje včelař, mimo jiné, více či méně ze svých výsledků.

Každý včelař ví, že každá sezóna je jiná a někdy dobře začínající může dopadnout hůře, ať už z hlediska síly včelstev, tak z hlediska množství vytočeného medu. I ta letošní,
a myslím, že mně to potvrdí většina včelařů, začala velmi nadějně s velmi dobrým výsledkem květového medu. Na přelomu jara a léta si počasí s námi zahrávalo, přišly tolik potřebné deště, které však z hlediska našich včel neměly dobrý efekt. Pršelo relativně dlouho a včely nemohly potencionální snůšku využít  a v podletí  bylo nedostatek pylu. Výsledkem je letos  málo, nebo skoro žádný medovicový med.

Vaši říčanští včelaři na www.vcelyricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena