Český svaz včelařů, z. s.

31. 1. 2021

A je tu opět zima

V minulém čísle jste se mohli dočíst, co včely dělají v zimě v bezpečí svých úlů. Dnes vás chceme obeznámit se zimními činnostmi jejich partnerů při výrobě medu, včelařů.

V době následující po vytočení medu z plástů a dostatečném zakrmení včel cukerným roztokem nastává včelařům zdánlivé období klidu a odpočinku. Klid má včelař v zimě skutečně jen zdánlivě. První činností, které se věnuje před zimou, je léčení - tlumení výskytu parazitického roztoče kleštíka včelího (Varroa destructor), který způsobuje včelám onemocnění zvané varroáza a při jeho přemnožení ve včelstvu může dojít až k úhynu celé kolonie. Léčení se musí provádět celkem 3× od poloviny října v rozmezí zhruba tří týdnů tak, že je ukončeno někdy začátkem prosince. Toto nařízené opatření je zákonného charakteru a je pro včelaře povinné.

Tzv. měl (víčka medných buněk a případně i tělíčka mrtvých roztočů), zachycená na monitorovací podložce vložené na dno úlu, se posílá po léčení k rozboru do akreditovaných laboratoří a tam se ukáže, zda bylo léčení úspěšné a dle výsledku se poté přistupuje k dalším léčebným krokům ještě před sezonou.

Další nutnou zimní prací je příprava rámků dle rozměrů úlů. Nejrozšířenější míra u nás je 39 × 24cm a v jednom nástavku jich je jedenáct. Nástavků bývá ve vrcholném létě zapotřebí čtyři a více pro jedno včelstvo, takže jich musí být připraveno opravdu dostatek.

Rámek se skládá ze spodní a horní tzv. loučky a dvou bočnic. Po sestavení do louček či bočnic se vyvrtají otvory, kterými se provlékne nerezový drátek a na něj se nataví pomocí elektrického trafa vosková mezistěna. Ta je vylisována z použitého včelího vosku, nejlépe ze stejné včelnice. Velkým přínosem pro místní včelaře je nově vzniklá chráněná dílna U Bobeše z.u., sídlící přímo v Říčanech, kde se mohou nechat mezistěny vylisovat.

A tím zdaleka zimní práce včelaře nekončí. Musí si připravit nástavky, dna a víka k úlům, a to znamená vyčistit, opravit, doplnit (vyrobit nebo dokoupit). Dříve byl každý včelař i zdatným truhlářem, dnes existuje řada firem, zabývajících se výrobou úlů i dalšího včelařského vybavení. Samozřejmě se nesmí opomenout ani kontrola ostatních včelařských pomůcek, ať už pro osobní ochranu (kukly, klobouky se závojem, bundy, kombinézy, rukavice), či dalšího vybavení (rozpěráky, smetáčky, kuřáky, rojáky, rojochyty, sluneční tavidla, medomety). V sezoně, jakmile začnou včely létat, nezbývá totiž na tuto kontrolní činnost čas.

A za dlouhých zimních večerů je dobré najít si čas i na sebevzdělávání. Studium odborné literatury, sledování filmů se včelí tématikou, či třeba nějakou zábavnou formou dělat osvětu o včelím světě pro své nevčelařské okolí a při tom popíjet Včelařský grog (viz recept Kurýr 1/2021).

Myslím, že už je všem jasné, že zima pro včelaře opravdu není obdobím odpočinku.

                                                     Vaši říčanští včelaři na

                                                           www.vcelyricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena