Český svaz včelařů, z. s.

30. 5. 2021

Jak postupovat při bodnutí včelou a možné alergické reakci

Vzhledem k tomu, že v této roční době dochází k nejvyšší aktivitě včel, je myslím vhodné si připomenout, jaké jsou příznaky při bodnutí včelou a jaká je první pomoc.

Bodnutí včelou může pro někoho být nepříjemná událost, která se čas od času nutně přihodí všem, kteří vyrážejí na krátké i dlouhé výlety po malebné české krajině. Včasné odstranění žihadla a rychlá první pomoc pomohou zmírnit otok i následné reakce. Pokud už žihadlo dostanete, berte to z té lepší stránky, že jste udělali i něco pro sebe. Včelí jed má totiž i spoustu prospěšných účinků. Nejenže se vám zlepší obranychopnost při dalších žihadlech a reakce pokožky bude příště mírnější, ale také jste se s trochou nadsázky podrobili apiterapii, která se dodnes používá pro léčbu revmatismu, dny či artritidy a spočívá přímo v bodnutí včelkou (či jinou aplikací včelího jedu) na postižené místo. Příznaky bodnutí hmyzem rozdělujeme na místní - bolestivost v místě bodnutí, lehký otok, zarudnutí a mírné svědění, a na celkové - zarudnutí pokožky, svědění na celém těle, zhoršené dýchání a někdy výrazná nevolnost až kolapsový stav včetně možného otoku v oblasti dýchacích cest.

První pomoc:

Jsou-li příznaky místní, stačí vytáhnout žihadlo, pokud uvízlo v ráně. Opatrně! Včela zanechá při bodnutí v ráně žihadlo i s jedovým váčkem. Pokusíte-li se vytáhnout včelí žihadlo za tento váček, dojde naopak ke vstříknutí jedu do rány a stav se ještě zhorší. Proto musíte žihadlo opatrně vytáhnout pinzetou a uchopit jej pod jedovým váčkem. Vosa a sršeň žihadlo většinou nezanechávají.

Jestli nejste alergičtí na včelí bodnutí, pravděpodobně se po něm setkáte s lehčím otokem a zarudnutím. Možná se objeví lehčí vyrážka na kůži, ale rozhodně se neděje nic, kvůli čemu by bylo třeba vyhledávat lékaře. Pokud máte vyrážku po celém těle a lehce se vám „motá“ hlava, zůstaňte v pohotovosti. Toto již začínají být celkové příznaky. Sice ještě nemusíte odjíždět na pohotovost, ale je třeba si dávat pozor a sledovat, jak se bude stav dále vyvíjet. Pokud se přidá ztížené dýchání nebo máte bílo před očima, není na co čekat a je třeba akutně vyhledat lékařskou pohotovost, pro možné ohrožení života  akutně volat RZP na čísle 155. Ve výjimečných případech může dojít po včelím bodnutí také ke ztrátě vědomí. Celkově platí, že okolí bodnutí je vhodné ledovat, nebo alespoň přikládat studené obklady, které zpomalí rozvoj otoku. Pacientovi při vědomí je možné podat do úst kousek ledu na cucání. Velkou pozornost je třeba věnovat bodnutí do obličeje, krku a hlavy. Při celkových závažných příznacích, mezi které patří např. žihadlo bodnuté do jazyka nebo do vnitřku úst,  je nutné volat RZP na čísle 155, protože hrozí otok jazyka a dutiny ústní a může dojít k uzavření dýchacích cest a dušení. I v těchto případech platí známé pořekadlo, že štěstí přeje připraveným. Přejeme klidné jaro a léto a pamatujte, včela medonosná je velmi užitečná a potřebná pro nás všechny.

                      Vaši říčanští včelaři na www.vcelyricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena