Český svaz včelařů, z. s.

5. 7. 2021

Není včela jako včela

  Klasické letní prázdniny jsou tady a my, poučeni praktickými včelařskými články z předchozích čísel Kurýru o rojení a bodnutí včelou medonosnou, můžeme směle vyrazit vstříc dobrodružství přívětivých teplých dní.

Jak ale zpestřit nejen dětem třeba už několikátý celodenní výlet během léta? Co takhle pozorovat včely opylovače?

Včelu medonosnou, která je bezesporu opylovačem nejvýznamnějším, jsme již v našich článcích popisovali. Že žije ve společenství mnoha jedinců, že člověk ji chová v úlech a tudíž může regulovat její opylovací činnost v místech, kde je to třeba, již známe. Opylování je pro planetu důležité a bez něj by lidstvo nepřežilo, to víme také.

Víme ale, že to není jediný druh včely, který jako opylovač funguje? Svět včel je složený z početné a různorodé rodiny podobných druhů hmyzu, která opylování zastává také. Jsou mezi nimi např. čmeláci, hedvábnice, pískorypky, zednice nebo čalounice. Je jich opravdu mnoho, jen u nás na 600 druhů, ve světě okolo 20 tisíc. Včely medonosné nebo čmeláci žijí ve větších, či menších skupinách, které se nazývají roje, ale mnohé jiné včely jsou samotářky, a jejich samotářství spočívá v tom, že každá samice zakládá své vlastní hnízdo a stará se o své potomky bez pomoci. Neprodukují med ani vosk a jsou to včely bezžihadlové. Své larvy krmí potravou snášenou přímo z květů a tímto sběrem provádějí opylování.

Mnoho divokých samotářských včel si hloubí hnízda v zemi (např. hedvábnice), ale řada podobných hledá roztodivné příbytky a materiály, kterými svá bydliště vystýlají. Třeba zednice maková, která si svoji noru vystele okvětními makovými lístky nebo zednice dvoubarvá a její ubytování v prázdných ulitách. A tak při toulkách letní přírodou či jen v zahradě můžeme potkat chluponožku chrastavcovou, stepnici dlouhorohou, pískorypku vrbovou, pískohrabku ostruhatou nebo valchářku obecnou.

V lese jistě nepřehlédnete hedvábnici vřesovou, která sbírá nektar pouze na vřesu, křivorožka plochozubá si vybírá pouze svlačce nebo pilorožka zvonková navštěvuje pouze květy lučních zvonků.  A ty všechny jsou včely samotářky.

Nepřehlédnutelný v terénu je i čmelák. Ten dokáže létat od časného rána, protože mu nevadí ranní chlad. U nás žije okolo třiceti druhů čmeláků. Na jeho hnízdo s vícero jedinci můžeme narazit na různých místech, např. mezi kameny - čmelák skalní,v dutinách stromů - čmelák rokytový, na povrchu země - čmelák lesní, či ve vyhloubených otvorech v zemi – čmelák zemní.

Pokud chcete něco pro tyto opylovače udělat (krom nevypalování trávy, nepoužívání drastických chemických postřiků v zahradě apod.), nebo je jen chcete pozorovat bez procházky v blízkosti vašeho bydliště, vyrobte jim nyní populární hmyzí hotel. Ocení ho obzvlášť zednice rezavá a i jiné včely, které si nekopou hnízdo v zemi, ale zabydlují se v prázdných stoncích rostlin, v rákosí,ve škvírách pod kůrou stromu a na jiných podobných útulných místech.

A hledání materiálu k vybudování hmyzího domku může být dalším cílem prázdninového výletu.

                      Vaši říčanští včelaři na www.vcelyricany.cz

 

PODĚKOVÁNÍ

ZO ČSV v Říčanech by chtěla touto cestou poděkovat městu Říčany za finanční příspěvek pro naši včelařskou organizaci. Ze stejného důvodu ZO děkuje městu Mnichovice a obci Čestlice.

 Veškeré darované peníze budou použity ve prospěch naší organizace, včetně výsadby medonosných stromů, keřů a květin.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena