Český svaz včelařů, z. s.

28. 11. 2021

Kdo je patronem včelařů?

 

  Jako mají hasiči sv. Floriána, myslivci sv. Huberta a vinaři sv. Urbana, tak včelaři mají sv. Ambrože.

Kdo to vlastně byl? A proč si ho včelaři vybrali jako svého patrona?

 Stará legenda vypráví o malém chlapci, na jehož hlavu se, když jednou spal s otevřenými ústy, snesl roj a do otevřených úst mu vložil med. Pak roj odlétl, aniž by chlapci ublížil. To bylo považováno za boží znamení a předpověď slavné budoucnosti. Ten chlapec se jmenoval Ambrož, narodil se kolem roku 339 v Trevíru v dnešním Německu jako syn vysoce postaveného římského úředníka. Když povyrostl, vystudoval v Římě řečnictví a právo. Právě řečnictví bylo jeho velmi silnou stránkou a jeho výmluvnost byla přisuzována včelám a legendě z jeho dětství s nimi spojené. Též byl nazýván „doktorem s medovým jazykem”.

  Dokázal srozumitelně oslovit zástupy věřících a to nasměrovalo jeho život, který původně nezamýšlel zasvětit Bohu. Chtěl se stát císařským úředníkem. Když byl po studiích jmenován přísedícím u soudu v Miláně, vypukly tam náboženské nepokoje mezi katolíky a sektou ariánů kvůli volbě nového biskupa. Díky své výřečnosti tyto spory urovnal, tím získal velkou oblibu u lidu a byl jím nakonec sám zvolen na biskupský stolec. Ambrož se bránil, neboť nebyl vysvěcen, ani neměl potřebné vzdělání. Po potvrzení této volby císařem Valenciánem I. nakonec souhlasil, byl pokřtěn a 7. prosince se ujal biskupského úřadu.

Pilně studoval teologické spisy a díky znalostem řečtiny a řecké moudrosti se zařadil mezi nejvzdělanější církevní učitele. Stal se též propagátorem církevní hudby a duchovních zpěvů. Zachovala se jeho mravoučná a bohoslovecká díla. Zavedl pro křesťanskou bohoslužbu termín „mše”. Ambrož po nastoupení do úřadu rozdal veškerý svůj majetek chudým, prosazoval spravedlnost, neúnavně s pilností včel pracoval a především apeloval na církevní kázeň. Působil jako biskup celých 23 let. Zemřel 4. dubna 397. Jeho ostatky jsou uloženy v milánské bazilice.

  Svatý Ambrož je vždy ztvárněn se svými nezbytnými atributy týkajícími se včel, jako je košnice (slaměný úl), husí brk (ve včelařské praxi používán k ometání včel z plástů), či s poletujícími včelkami kolem hlavy. V církevním významu se jedná o symboly jeho moudrosti, pilnosti, disciplíny a božího poslání, z čehož zřejmě vznikla i legenda o něm jako chlapci a roji. Včely vůbec měly silný význam v křesťanské víře. Pro nás včelaře je to patron a ochránce po již velmi dlouhou dobu. Nejeden včelař má v nějaké formě umělecké ztvárnění sv. Ambrože poblíž svých včel. Je to soška strážící na včelnici, reliéf vyřezbovaný na klátu (historický druh úlu vyrobený z kmene stromu), nebo alespoň obrázek nad dveřmi do včelína. Proto je 7. prosinec svátkem sv. Ambrože a zároveň je i světovým dnem medu. Jelikož se tento svátek odehrává v době adventní, sluší se přidat krom přání klidných vánočních i předvánočních dní i malý dárek v podobě receptu na Ambrožovy perníčky:

600 g hladké mouky, 150 g  tuku, 200 g medu, 180 g mouč. cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce perník. koření, 1,5 lžičky jedlé sody. Rozehřejeme med a tuk, přidáme čerstvé koření, postupně přidáváme sypké ingredience a nakonec vejce. Těsto je hodně lepivé, zabalíme ho a na dva dny ho necháme na chladném místě odpočívat. Na pomoučněném vále těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme na 170`C.

 

Hezké a zdravé Vánoce plné klidu a hodně štěstí v roce 2022.

                                                                                              Vaši říčanští včelaři na www.vcelyricany.cz

 

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena