Český svaz včelařů, z. s.

3. 2. 2022

APITERAPIE

Apiterapie je forma alternativní medicíny založená na včelách a jejich produktech. Apis, latinsky včela, produkuje jak známo med, propolis, mateří kašičku, sbírá pyl, vytváří vosk a ve svém těle nosí jed zvaný apitoxin, který prostřednictvím žihadla může vpravit do těla jiného živočicha. Každý z těchto produktů přináší blahodárné léčivé účinky, je-li vhodně aplikován. V poslední době se k všeobecně známým účinkům včelích produktů přidává i léčebný pobyt člověka ve včelím biopoli, inhalace včelího vzduchu nebo konzumace pitné vody ovlivněné účinky včelího biopole. Mezi produkty sice nepatří, ale na zdraví, především psychické, má kladný vliv i samotná péče o včelstvo, což je prokazatelné nejen u běžného jedince, ale i jako terapie např. ve věznicích, léčebnách či jako stmelování pracovního kolektivu v různých institucích.

 Z prvopočátku se jednalo zejména o léčbu apitoxinem, vpichem jedu včely medonosné do postiženého místa na těle člověka. Včelí jed údajně dokáže rozpustit některé látky usazené v kloubech nebo i tlumit dlouhodobou bolest. Zmínky o této metodě jsou již z 12. století. Zakladatelem moderní apiterapie byl Philipp Terč. Narodil se v Prapořišti na Domažlicku jako syn německého otce a české matky 30. března 1844. Vystudoval medicínu ve Vídni a později se zabýval metodou aplikace včelího jedu v léčbě revmatických chorob. Od r. 2006 je den jeho narození vyhlášen jako mezinárodní den apiterapie.

 Nejběžnějším léčebným včelím produktem jak v prevenci, tak v akutním stadiu nemoci je bezesporu MED. Najdeme v něm řadu prospěšných látek, například antibakteriálních, které mají své uplatnění v léčení nachlazení, zánětu horních i dolních cest dýchacích, ev. zánětu zažívacího traktu. Lze ho použít i na zábaly a masáže. I dnes se vyrábějí náplasti napuštěné medem pro léčbu nehojících se ran, jako jsou gangrény, dekubity, bércové vředy, pooperační rány a třeba popáleniny. Před objevem antibiotik zachránila aplikace medu na válečné rány či pahýly život mnoha vojákům.

 PROPOLIS používají včely mimo jiné jako dezinfekci v úlu a stejně tak působí i na člověka. Včely ho sbírají jako pryskyřičnou látku z pupenů rostlin, smíchají s hltanovými výměšky, potahují a tmelí jím uvnitř úlu každou skulinu. Tím si udržují maximální hygienu. Lidé propolis užívají nejčastěji jako výluh v alkoholu pro léčbu některých bakteriálních, virových i plísňových onemocnění.

 MATEŘÍ KAŠIČKA, výživná látka nejen pro včelí larvy a včelí matky, ale i pro člověka, se používá jako doplněk výživy, léků a také v kosmetice.

 PYL sice včely neprodukují, přinášejí ho z květů, ale tzv. PERGA (fermentovaný pyl získaný z pláství s o 50 % větší účinností) by bez působení včel jen těžko vznikal. Kladný účinek má v boji proti alergiím, astmatu a zánětům.

Jednou z nejjednodušších  apiterapeutických metod je INHALACE vzduchu ze včelího úlu. Jde o vdechování teplého vzduchu z úlu, obohaceného propolisem, mateří kašičkou, včelím voskem a pylem, přes speciální dýchací masku. Tato metoda může probíhat od dubna do září. Inhalace by měla pomoci při bronchitidě, astmatu, alergiích, chronickém onemocnění plic, náchylnosti k infekcím, oslabeném imunitním systému, infekcích dýchacích cest, při chronických bolestech hlavy, při stresu či depresích.

Populární jsou i tzv. apidomky, což je relaxace vleže přímo na úlech ve speciálně k tomuto účelu postaveném domku. Jedná se o pobyt ve včelím biopoli, které má blahodárný vliv téměř na vše, co nás trápí jak fyzicky, tak i psychicky.

 Aplikace JEDU včelím žihadlem, jako řízené bodnutí včelou, je trochu problematická metoda. Neboť včely vytváří pokaždé jiný jed podle toho, odkud berou svoji potravu. I dávka může být různě silná. Proto v současnosti existuje i metoda injekční, šetrnější jak ke včelám, kdy se apitoxin získává jemným způsobem, aniž by bylo nutno včelu usmrtit, tak k pacientům. Jedu se využívá jak pro prevenci, tak pro terapii. Metoda má ulevovat pacientům trpícím osteoartrózou nebo chronickými bolestivými syndromy pohybového aparátu. Apitoxin obsahuje mnoho biologicky aktivních látek. Jedna nebo více z nich může mít protizánětlivé nebo imunitu ovlivňující účinky. U některých osob mohou sloučeniny v jedu působit jako alergeny, což způsobuje spektrum alergických reakcí. Proto každý, kdo tuto léčbu poskytuje, by měl být vyškolen a vybaven antihistaminiky (léky proti alergii).

Jak apiterapie praví, vše, co včely vytvářejí, je prospěšné lidskému zdraví, ale vždy používat s rozumem.

 

Vaši včelaři na www.vcelyricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena