Český svaz včelařů, z. s.

2. 4. 2022

Jak můžeme přispět k zastavení vymírání hmyzu? Třeba květnými pásy

Jaro se blíží a s ním, kromě jiného, i starost a péče o dokonalé trávníky. Ovšem takový anglický trávník, pokud nemá nějaké odůvodnění, není pro hmyz zajímavý. Na něm se včely ani motýli nenapasou. Navíc trávník vyžaduje pravidelnou údržbu sekáním, kypřením a ve výsledku se tam ponejvíc daří krtkům. Dříve byly rozkvetlé louky samozřejmostí, dnes začínají být vzácností kvůli naší přepéči a dostupnosti domácí zahradní techniky (sekaček všeho druhu). Častým sečením se připravujeme nejen o krásu kvetoucích lučních květů, ale i o bohatou úrodu ovoce a plodové zeleniny. Tím se připravujeme o opylovače, kteří nemají dostatek pastvy.

Anglického trávníku se vzdát nemusíme, ale pokud chceme udělat něco prospěšného pro přírodu, vyčleňme část zahrady nebo místo před plotem a vytvořme květnatý pruh. Odměnou nám bude nejen pestrá barevná paleta květů od léta do podzimu, ale i spokojený bzukot opylovačů všeho druhu.

 Květnaté louky nevytvoříme tím, že přestaneme trávníky sekat a necháme je vyrůst. Ani přidáváním osiva květnaté louky do trávníku není úspěšné. Musíme půdu připravit jako pro výsev trávníku ale osejeme směsí určené pro květné louky. Ideální čas pro založení porostu je jaro a podzim.

Na podzim zrytou plochu v dubnu uhrabeme a jednoduchým rozhozem osejeme. Do vyklíčení podle počasí několikrát zalijeme, později už závlahy není třeba, stejně jako chemického zásahu, provzdušňování a hnojení. Samozřejmě záleží i na směsi, kterou pro výsev vybereme či si sami namícháme. Nesmíme se nechat odradit, není-li okamžitý efekt - osetá plocha často kvete až v druhém roce. V současné době lze v zahradnictvích, přes internet i v obchodních řetězcích pro kutily zakoupit směsi rychle rostoucích letniček a zde je efekt rychlejší. Je tedy třeba se tím chvíli zaobírat nebo si nechat poradit od odborníků. Ideální jsou směsi sestavené z letniček, dvouletek a trvalek. I takové cibuloviny kvetoucí přímo v trávníku, jako jsou drobné narcisky, krokusy či sněženky, zachrání mnohé včely hned z časného jara. Ty je ale třeba zasadit již na podzim.

Směsi pro květné pásy jsou sestaveny tak, aby od brzkého léta až po podzim v osevu stále něco kvetlo. V zemědělství jsou podobnou formou cíleně zakládány tzv. nektarodárné biopásy, jsou to pruhová potravní políčka umístěná na okraji či uvnitř pole. Plocha biopásů, která se nikdy nesklízí, vytváří zdroje potravy, úkryty a místa pro rozmnožování vyšších živočichů (např. ptáků) a podporuje včely a další užitečný hmyz.

Tak tedy směle do setí a sázení, jaro je tady! Pomozme každý svým malým kouskem a zastavme vymírání hmyzu.

Vaši říčanští včelaři na www.vcelyricany.cz

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena