Cesta integrace, o.p.s.

1. 5. 2015

-31. 5. se nekouří aneb Světový den bez tabáku v Říčanech -Dopravní výchova pro 4. třídy -Upíří příměstský tábor

31. 5. se nekouří aneb Světový den bez tabáku v Říčanech

31. 5. je již tradičně WHO vyhlašován jako Světový den bez tabáku. Užívání tabáku patří mezi nejčastější příčiny předčasných úmrtí nejen v Evropě. Kampaň upozorňuje na zdravotní rizika spojená s kouřením a má za cíl prosazovat efektivní politiku vedoucí k omezení kouření v celé populaci. V České republice v současné době pravidelně kouří zhruba čtvrt milionu mladých lidí do osmnácti let. Průměrný věk, ve kterém děti vykouří svou první cigaretu, se pohybuje okolo deseti let a devadesát procent kuřáků se stává závislými ještě před dosažením plnoletosti. Jak bývá často zdůrazňováno, počet dívek kuřaček již dnes převažuje nad mladými kuřáky opačného pohlaví. Přestože děti běžně začínají kouřit se svými vrstevníky, první příklad dostávají v rodině.

V Říčanech se stalo již tradicí, že i naše město se připojuje k tomuto dni. Cesta integrace, o. p. s. ve spolupráci se Zdravým městem Říčany organizuje již 6. ročník. Akce Světový den bez tabáku je zaměřena na žáky 5. tříd škol z Říčan a bude se konat v úterý 2. června 2015 říčanském náměstí od 8:30 do 12:30 hodin. Budeme rádi, když nás navštíví i veřejnost.  Cílem je poukázat na rizikovost a nebezpečnost tabáku a tabákových výrobků, přispět k zamyšlení nad důsledky kouření a preventivně působit.

Navštivte říčanské nekuřácké restaurace: Restaurace Jureček, Pizza Pepe, Restaurace U staletých lip, Pavilon Říčany, Oáza Říčany, Bistro a potraviny „Na Růžku“.

 

Dopravní výchova pro 4. třídy

Opět odstartovala dopravní výchova pro 4. třídy základních škol v regionu Říčansko. Žáci tak navazují jak na podzimní výuku na dopravním hřišti, tak i teoretickou průpravu v rámci projektu OPVK č. 53 Zdraví na ZŠ. Dopravní výchova probíhá nejprve v prostorách Klubu Cesta, kde si děti zopakují značky, křižovatky a chování na silnici z pozice jak chodce, tak i cyklisty a napíší si znalostní test. Poté se přesouváme na hřiště, kdy si děti vše prakticky procvičí na kolech a koloběžkách. Výsledem je možnost získání průkazu cyklisty, který dostane ten, který získá určitý počet bodů – kološkola v praxi J Výuka je organizována Cestou integrace za finanční podpory BESIP – Ministerstva dopravy a města Říčany. Na jaře se do Říčan podívá 18 škol z našeho regionu a sjede se celkem 33 tříd.

Markéta Hubínková, vedoucí CPP Cesty integrace, o.p.s.

 

Upíří příměstský tábor

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena