Cesta integrace, o.p.s.

3. 7. 2015

- Den bez úrazu, - Den bez tabáku, - Dopravní výchova pro malé cyklisty, - Občanská poradna Říčany informuje, jak se bránit exekuci, - Letní prázdninová provozní doba

 

V pátek 12. 6. se konal již 6. ročník akce „Den bez úrazů“ na dětském dopravním hřišti v Říčanech. Na žáky 3. tříd ZŠ Bezručova, I. ZŠ Říčany a ZŠ u Říčanského lesa – celkem 8 tříd, cca 200 žáků, čekalo aktivní dopoledne plné nových zážitků, poznání a her. Žáci se osobně setkali s Městskou policií Říčany, Sborem dobrovolných hasičů Říčany a Záchrannou službou středočeského kraje. Jak už z charakteru našich hostů vyplývá, cílem akce bylo děti seznámit se záchranným integrovaným systémem. Všechny složky IZS si pro děti připravily nejenom prohlídku vozu, výzbroj a výstroj, ale i informace o jejich činnosti a praktické ukázky. Cesta integrace, o. p. s. – realizátor akce, si pro děti připravila soutěže s dopravní tématikou a první pomoc. Svou přítomností nás poctila i paní místostarostka Říčan Hana Špačková a zastupitel David Michalička, koordinátorka Zdravého města Říčany Hana Jarošová a dále pak koordinátor BESIP pro Střední Čechy pan Miroslav Polách. Pevně věříme, že tato akce se dětem i pedagogům líbila. Velmi děkujeme městu Říčany za podporu akce v rámci projektu „Zdravé město“ , BESIP – Ministerstvu dopravy za ceny pro děti a Sboru dobrovolných hasičů Říčany, Městské policii Říčany i Zdravotnické záchranné službě za perfektní a milou spolupráci. Budeme se opět těšit příští rok.

 

Den bez tabáku 2015

31. 5. je již tradičně WHO vyhlašován jako Světový den bez tabáku.  Tento den upozorňuje na zdravotní rizika spojená s kouřením a jeho cílem je prosazovat efektivní politiku vedoucí k omezení kouření v celé populaci. Město Říčany ve spolupráci s Cestou integrace, o. p. s. již tradičně pořádá preventivní akci pro žáky 5. tříd základních škol v Říčanech, kdy děti hravou formou informuje o rizicích a následcích spojených s kouřením. V úterý 2. 6. se konal již 6. ročník této akce. V průběhu dopoledne se na Masarykově náměstí vystřídalo 9 tříd ze 4 základních škol - cca 180 dětí. U stánku s informacemi se zastavilo i několik kolemjdoucích občanů a přečetli si, popřípadě se zeptali na informace týkající se kouření. Děti se tak dozvěděly, že cigareta obsahuje dalších 4 – 5 tisíc přídavných látek, z nichž je více jak 60 karcinogenních, že vodní dýmka není jen sladké vábení, ale i spousta dehtu. Statistiky týkající se kouření jsou odstrašující, nicméně je nakročeno k lepším zítřkům -  snad se od roku 2016 nebude kouřit v restauracích!!! Do té doby navštivte a propagujte Říčanské nekuřácké restaurace: Restaurace Jureček, Pizza Pepe, Restaurace U staletých lip, Pavilon Říčany, Oáza Říčany, Bistro a potraviny „Na Růžku“.

 

Dopravní výchova pro malé cyklisty

Dopravní výchova pro 4. třídy má svoji tradici a značnou důležitost. Žáci z celého regionu Říčan se sjíždějí na městské dopravní hřiště v Říčanech, aby se naučili dopravní předpisy a následně si je mohli otestovat v připraveném testu a praktické jízdě na kole. Výsledkem je pak možnost získání průkazu cyklisty. Výuka je metodicky zpracována BESIP – Ministerstvem dopravy, realizátorem programů je Cesta integrace, o. p. s. Letošní jaro se do Říčan sjelo 17 škol, 32 tříd, celkem 610 žáků. Výsledkem snad není jen radost nad průkazem cyklisty, ale i větší jistota na našich silnicích – znalost dopravních značek, chování na silnici z pozice chodce i cyklisty, křižovatky atd. Hodnocení pedagogů bylo velmi pozitivní – líbí se jim samotný koncept dopravní výchovy, dále pak dostatečné množství informací, které jsou podávány zábavnou formou. V rámci zlepšení výuky by bylo dle pedagogů dobré, kdyby na dopravním hřišti bylo i středové vodorovné značení J . Ve spolupráci s městem Říčany už podnikáme kroky k jejich budoucí realizaci.  Cesta integrace všem dětem přeje krásné a pohodové prázdniny – ať už na kole či bez…hlavně bezpečně!

                                               za lektorský tým Markéta Hubínková

 

Občanská poradna Říčany informuje, jak se bránit exekuci

S exekucí se dnes může setkat každý, většinou jako dlužník anebo jako ten, jehož majetek byl - ať už oprávněně nebo neoprávněně - zařazen do exekuce. Platební rozkaz může přijít poštou nečekaně, klienty to většinou překvapí, znejistí, náhle neví, jak se zachovat a co čekat.

Pro tyto případy jsme v Občanské poradně Cesty integrace, o.p.s. pro Vás připravili sérii krátkých článků, které popisují situace, jež mohou v rámci finanční a dluhové problematiky nastat. Exekuce může být totiž nařízena, i když jste se nikdy nedostavili k soudu a nereagovali jste na výzvy k vyzvednutí doporučených zásilek.

Pokud je váš majetek postižen exekucí, můžete přijít o jakoukoliv nemovitost, automobil nebo jiný movitý majetek. Exekuci ukládající zaplacení peněžité částky lze provést srážkami ze mzdy a jiných příjmů, přikázáním pohledávky, prodejem movitých věcí a nemovitostí, postižením podniku, zřízením exekutorského zástavního práva na nemovitostech, správou nemovitosti nebo třeba pozastavením řidičského oprávnění

Způsob exekuce ukládající jinou povinnost než zaplacení peněžité částky se řídí povahou uložené povinnosti. Takovou exekuci lze provést vyklizením, odebráním věci, rozdělením společné věci, provedením prací a výkonů nebo prodejem zastavených movitých věcí a nemovitostí.

 

Co může exekutor zabavit

Exekutor tedy může postihnout exekučním příkazem vaši mzdu, důchod nebo jakýkoliv jiný příjem, tedy i sociální dávky. Exekutor může obestavit bankovní účty, vybrat úspory ze stavebního spoření, penzijního připojištění nebo kapitálového pojištění. Zabavit může také vaše cenné papíry, podíly na obchodních společnostech nebo i celou firmu.

Exekutor nesmí zabavit pouze věci, které povinný nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění pracovních úkolů nebo výkonu podnikatelské činnosti a věci, jejichž prodej by byl v rozporu s morálními pravidly. Jedná se zejména o oděvy a obvyklé vybavení domácnosti, snubní prsten, zdravotnické potřeby a pomůcky a hotové peníze do výše dvojnásobku životního minima.

Exekutor může zabavit téměř všechny věci, o nichž se má důvod domnívat, že patří povinnému. Znamená to věci, které povinný užívá, nebo jsou uloženy v bytě, v němž se zdržuje. Pokud to budou věci někoho jiného, musí to tato osoba prokázat a neprodleně podat tzv. vylučovací žalobu k soudu, který pověřil exekutora k vedení exekuce.

 

Byl mi doručen platební rozkaz… a co dál?

Platební rozkaz je druh soudního rozhodnutí. Na jeho základě lze požadovat zaplacení peněžitého plnění. Soud může vydat platební rozkaz i bez žádosti žalobce či bez slyšení žalovaného. V platebním rozkazu soud žalovanému uloží, aby do 15 dnů od doručení platebního rozkazu žalobci zaplatil uplatněnou pohledávku a náklady řízení nebo aby v téže lhůtě podal odpor u soudu, který platební rozkaz vydal.

Možnost žádat o vydání platebního rozkazu bez soudního jednání umožňuje věřiteli rychleji vymoci svůj dluh a slouží, vzhledem ke zdlouhavosti soudních sporů a zahlcenosti českých soudů, k urychlení procesu.

Upozorňujeme na patnáctidenní lhůtu, která počítá od následujícího dne ode dne doručení. Platební rozkaz, proti němuž nebyl podán odpor, má totiž účinky pravomocného rozsudku. Pravomocný platební rozkaz je tedy samotným exekučním titulem.

V případě, že potřebujete pomoci se sepsáním odporu, navštivte naši Občanskou poradnu, rádi Vám pomůžeme, naše služby jsou zdarma. Odpor můžete také napsat sami nebo se objednat u Vámi zvoleného advokáta. Tento projekt byl podpořen Československou obchodní bankou, a.s.

za tým poradců Občanské poradny Veronika Vítkovská

 

Letní prázdninová provozní doba sociálních služeb Cesty integrace

 

Občanská poradna Říčany

úterý 13:00- 17:00

středa  9:00- 12:00, 13:00- 17:00 hod.

Možnost objednání na tel.: 312 315 284. Adresa: Masarykovo nám. 6/17, Říčany.

 

NZDM Klub Cesta

pondělí, středa  14:00- 19:00

pátek  14:00- 20:00

Adresa: Na Obci 2049, Říčany.

27. - 31.7. a 17. - 21.8. zavřeno z důvodu konání příměstského tábora pro děti.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena