Cesta integrace, o.p.s.

19. 8. 2015

Bezpečně na kole, Upíří útočí – příměstské tábory s Cestou integrace, Občanská poradna informuje, jak se bránit exekuci (2. část)

Bezpečně na kole

               

V pátek 18. 9. 2015 na dětském dopravním hřišti, je pro říčanské třetí třídy ZŠ připraven již 4. ročník bezpečnostně preventivní akce Bezpečně na kole, která se koná v rámci Evropského týdne mobility. Pořadatelem je Cesta integrace, o. p. s. Akce je konaná za finanční podpory města Říčany a materiální podpory BESIP – Ministerstva dopravy ČR. Letošním motem Evropského týdne mobility je „Choose. Change. Combine.“ – „zvolte, změňte, kombinujte“.

Hlavním cílem ETM je upozornit na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy ve městech a na různé způsoby jeho řešení – podpora veřejné dopravy, budování cyklostezek, zkvalitňování prostranství pro pěší apod. Cílem akce Bezpečně na kole je vybavit žáky alespoň základními dovednostmi a znalostmi v dopravní tématice. Žákům budou předány základní informace, jak se správně pohybovat na chodníku a silnici, jak bezpečně jezdit na kole – povinná výbava kola, základní značky, křižovatky, jízda na kole, koloběžce – jízda zručnosti, slalom. Žáci si vše hravou a soutěžní formou procvičí přímo na dětském dopravním hřišti v Říčanech.

 

Upíří útočí – příměstské tábory s Cestou integrace

Již 3. rokem jsme během léta organizovali příměstské tábory pro děti z Říčan. Za finanční podpory města Říčan jsme umožnili i dětem ze sociálně či ekonomicky slabšího prostředí, aby prázdniny prožily v kolektivu dětí, se spoustou zajímavých zážitků a her. Táborů se účastnily i děti, které doporučil Sociální odbor MÚ Říčany, školní metodici prevence, sociální pracovníci Klubu Cesta. Během července se konal 1. turnus, kterého se účastnilo 17 dětí, druhý turnus proběhl na konci srpna (v době uzávěrky nebyl znám přesný počet dětí). Letošní celotáborová hra byla zaměřena na zlý rod upírů Nefetovců v čele se samotným Nefet Mutem, který ohrožuje životy všech obyvatel. Děti postupně lovily upíry, až našly samotného Nefet Muta a jeho černé srdce pokropily svěcenou vodou a posypaly stříbrem. Program byl nabitý – od objevování a lovení upírů, přes průzkumy cizího prostředí a pašování krve až po ulovení hlavního upíra a nalezení jeho upířího pokladu. S dětmi jsme i cestovali za krásami Středních Čech - navštívili zříceninu hradu Hláska, vykoupali se v Sázavě a dozvěděli se něco o hradě Karlštejn.

 

Markéta Hubínková, Cesta integrace

 

Občanská poradna informuje, jak se bránit exekuci (2. část)

Zadluženost českých domácností se neustále roste a tím se zvyšuje také počet vymáhání dluhů soudními exekutory. Základním problémem je nepřipravenost lidí brát na sebe závazky a tyto závazky následně také plnit. V dnešním článku Vám poradíme, jak se aktivně bránit exekuci.

 

Návrh na zastavení nebo částečné zastavení exekuce

Pokud je vám nařízena jakákoliv exekuce, tak jednou z možností, jak se bránit proti jejímu provedení, je návrh na zastavení exekuce. K zastavení výkonu soudního rozhodnutí má dlužník k dispozici lhůtu 15 dní, která začíná běžet okamžikem doručení exekučního příkazu. Návrh na zastavení exekuce se podává exekutorovi. Pokud ten návrhu na zastavení nevyhoví, postupuje celá věc k příslušnému soudu, který definitivně rozhodne o zastavení nebo pokračování exekuce.

Zákon vyjmenovává především tyto důvody, pro které může dojít k zastavení výkonu exekuce:

  • pokud byl výkon rozhodnutí nařízen, ale rozhodnutí o výkonu se dosud nestalo vykonavatelným,
  • v případě, že nařízení (rozhodnutí soudu), na jehož základě byla exekuce nařízena, se stalo neúčinným (například pokud povinný podá odvolání k soudu a ten jeho odvolání vyhoví),
  • na základě požadavku věřitele, kdy věřitel návrh k provedení exekuce odvolá (např. ve chvíli, kdy se dlužník s věřitelem domluví na pravidelných splátkách apod.),
  • v případě, že jsou postiženy věci, které jsou vyjmenovány v paragrafu § 321 a § 322 Občanského soudního řádu (např. běžné oděvní součásti, snubní prsten, zdravotnické potřeby v případě nemoci, hotové peníze do výše dvojnásobku životního minima a další věci),
  • pro nemajetnost dlužníka, a to především v případě, že by případný výtěžek z exekuce nepokryl ani náklady exekučního řízení

Kromě těchto hlavních důvodů může dojít k zastavení exekuce i v dalších případech, vždy záleží na konkrétní situaci.

 

Podání návrhu na zrušení exekučního příkazu

Tento návrh lze podat zejména v případě, kdy exekutor vydá více exekučních příkazů a přitom jeden z nich bezpečně postihuje majetek, který bude stačit k úhradě dluhu i nákladů exekuce. Pokud tedy například exekutor vydá exekuční příkaz přikázáním pohledávky z vašeho účtu, kde je dostatek prostředků k úhradě dluhu a současně exekučním příkazem zřídí exekutorské zástavní právo na vašem domě, je na místě žádat o zrušení druhého exekučního příkazu. Spolu s návrhem je nutné podat i důkazy, které dokazují tvrzené skutečnosti.

Úhrada nákladů

Pokud dojde k zastavení nebo zrušení exekuce, pak tímto úkonem nejsou řešeny náklady, které již s exekucí vznikly. To znamená, že i když se povinný domůže zastavení nebo zrušení exekuce, může po něm být exekutorem požadována úhrada dosavadních nákladů.

O nákladech a o tom, kdo je povinný tyto náklady uhradit rozhoduje vždy soud. Ten by tak měl učinit již v rámci rozhodnutí o zastavení nebo zrušení exekuce. V případě, že k zastavení nebo zrušení vedly především procesní chyby na straně oprávněného (věřitel, exekutor), povinný (dlužník) by měl být od úhrady nákladů osvobozen.

V případě že je zastavena nebo zrušena exekuce, a dlužník již mezi tím uhradil část vymáhané pohledávky, je opět na rozhodnutí soudu aby určil, jestli je oprávněný povinen vrátit to, co mu již dlužník uhradil.

 

Návrh splátkového kalendáře

Pokud nejste schopni zaplatit celou exekuci najednou, avšak chcete předejít návštěvě exekutora u vás doma, je vhodné obrátit se co nejdříve na exekutora s nabídkou splátkového kalendáře. V návrhu popište vaši sociální situaci a nabídněte měsíční splátku, kterou budete hradit. Při stanovení této částky buďte realističtí. Nenabízejte více, než budete skutečně schopni pravidelně platit. Pokud stanovené částky nebudete platit řádně, tak se vám tím mohou uzavírat dveře k možné dohodě s exekutorem v budoucnu.
 

Návrh na odklad exekuce

Dozvíte se, že je proti Vám vedeno exekuční řízení. Chcete dluh zaplatit, ale například se dočasně zhoršil váš zdravotní stav v důsledku úrazu.  Přesně pro takové případy slouží tzv. odklad exekuce. Na návrh může exekutor nebo soud odložit provedení exekuce, jestliže se povinný ocitl bez své viny přechodně v takovém postavení, že by neprodlená exekuce mohla mít pro něho nebo pro příslušníky jeho rodiny zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem výkonu rozhodnutí vážně poškozen. Návrh je nutné podat u exekutora, který exekuci provádí. Pokud takový návrh není svévolným nebo zřejmě bezúspěšným uplatňováním práva, nesmí exekutor po dobu do rozhodnutí o takovém návrhu činit žádné úkony směřující k provedení exekuce. O odklad exekuce lze žádat rovněž v případech, kdy byl podán návrh na zastavení exekuce a je pravděpodobné, že k tomuto zastavení skutečně dojde.

 

Vždy je však nutné nezapomenout na lhůty a činit veškeré úkony včas.

Ať se jedná o jakýkoliv z výše uvedených způsobů, doporučujeme vždy bránit se pokud možno neprodleně a celou věc neodkládat. Jen tak budete moci řešit zdárně své případné finanční problémy.

Pro objednání do naší Občanské poradny Cesty integrace, o.p.s.  v Říčanech volejte 312 315 284 nebo pište na obcanskaporadna@cestaintegrace.cz. Rádi Vám zdarma  poradíme.

 

Občanskou poradnu Cesty integrace v letošním roce podporuje Středočeský kraj, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo spravedlnosti, Město Říčany a ČSOB.

 

JUDr. Pavla Gajdošová, Občanská poradna Cesty integrace

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena