Cesta integrace, o.p.s.

2. 10. 2015

Občanská poradna informuje, Aktuální provozní doba Občanské poradny, Klub Cesta uspořádal turnaj ve stolním fotbálku, Jízdní kola pro dopravní výchovu

Občanská poradna informuje: OSOBNÍ BANKROT - 1. část
Osobní bankrot je častým řešením tíživé situace těch spoluobčanů, kteří se dostali do tzv. dluhové pasti neboli dluhové spirály. Jakmile začnete řešit jednu půjčku další a další, je těžké najít cestu ven. Níže uvádíme odpovědi na několik zásadních otázek spojených s osobním bankrotem.


Kdo podává návrh na povolení oddlužení?
Návrh na povolení oddlužení může podat pouze dlužník (fyzická nebo právnická osoba), který není podnikatelem a nemá současně ani závazky (dluhy) vzniklé z podnikání. Návrh se podává spolu s insolvenčním návrhem, nebo pokud takový návrh podal někdo jiný, do 30 dnů od doručení insolvenčního návrhu. Nepodnikající fyzická osoba, i když je v úpadku, obecně nemá povinnost podat insolvenční návrh.


 

Jakou formu má návrh na oddlužení?
Návrh se podává na formuláři vydaném Ministerstvem spravedlnosti, a to u krajského soudu, v jehož obvodu má dlužník bydliště, a nemá-li bydliště, u krajského soudu, v jehož obvodu se zdržuje. Formulář spolu s instrukcemi k jeho vyplnění získáte v sídle každého krajského soudu a na internetu (
http://insolvencni-zakon.justice.cz  ). Ačkoliv se vyplnění formuláře může zdát složité, doporučujeme nekontaktovat další společnosti, které nabízejí pomoc s jeho vyplněním nebo tzv. oddlužovací agentury. Většinou od dlužníků získají další finance, často bez toho, že by byl návrh na oddlužení vůbec podán. Pokud nedokážete formulář vyplnit sami, obraťte se raději na některou z občanských poraden nebo poraden při finanční tísni či na advokáta.

Může soud zamítnout návrh na povolení oddlužení?
Ano. Insolvenční zákon uvádí důvody, pro které soud návrh na povolení oddlužení zamítne. Tímto důvodem je především to, že hodnota plnění, které by při oddlužení obdrželi nezajištění věřitelé, bude nižší než 30 % jejich pohledávek, ledaže tito věřitelé s nižším plněním souhlasí. Dále insolvenční soud návrh zamítne, jestliže jej znovu podala osoba, o jejímž návrhu na povolení oddlužení bylo již dříve rozhodnuto, nebo dosavadní výsledky řízení dokládají lehkomyslný nebo nedbalý přístup dlužníka k plnění povinností v insolvenčním řízení.


Co se bude dít po podání návrhu na oddlužení?
Soud během několika hodin posoudí, zda byl návrh podán předepsaným způsobem a vydá vyhlášku o insolvenčním řízení. Tu zveřejní v insolvenčním rejstříku a na úřední desce insolvenčního soudu.


Jaký je důsledek zveřejnění v insolvenčním rejstříku?
Zveřejnění v insolvenčním rejstříku zablokuje věřitele. Není tedy již možné vymáhat finanční prostředky formou exekuce. Je přidělen insolvenční správce, který jedná s věřiteli. Věřitelé musí přihlásit své pohledávky u insolvenčního správce, jinak se jich nedomohou.
Úkolem insolvenčního správce je také jednání s dlužníky dlužníka. Insolvenční správce povede všechny soudní spory týkající se majetku, dluhů (v pozici strany žalované i žalující).

Do kdy soud rozhodne o insolvenčním návrhu?
Soud rozhodne ve lhůtě 15 dní od podání insolvenčního návrhu.

Kdy lze oddlužení povolit?
Soud povolí oddlužení pouze tehdy, pokud lze důvodně očekávat, že nezajištění věřitelé obdrží ve výsledku (po úhradě nákladů insolvenčního řízení a uspokojení zajištěných věřitelů z výtěžku zpeněžení majetku, který byl poskytnut jako zajištění) alespoň 30 % svých pohledávek (ledaže by souhlasili s nižším uspokojením), a pokud oddlužením není sledován nepoctivý záměr.
V dalším čísle se dozvíte o způsobu oddlužení, splátkovém kalendáři, zaměstnání – osobní bankrot. V případě více informací či pomoci při řešení vaší situace se neváhejte obrátit na naši občanskou poradu
www.cestaintegrace.cz.

Aktuální provozní doba Občanské poradny Říčany:
Adresa: Masarykovo nám. 6, Říčany (vedle kostela)
Kontakt: 312 315 284,
poradnaricany@cestaintegrace.cz
pondělí: 9:00 – 12:00, 13:00 – 17:00
středa:    9:00 – 12:00, 13:00 – 17:00
čtvrtek:   9:00 - 12:00, 13:00 – 17:00 (pouze na objednání).

Klub Cesta uspořádal turnaj ve stolním fotbálku


V rámci týdne volného času a sportu se uskutečnila na školním hřišti 1. ZŠ Říčany akce pro děti a mládež "Klub Cesta na školňáku".
Hrál se turnaj ve stolním fotbálku a různé deskové hry, někdo využil možnost si chvilku zakopat nebo vyzkoušet velký bublifuk a taky se jen tak "blblo".
Chtěli jsme dětem a mladým lidem zpestřit jejich volný čas a představit náš nízkoprahový klub jako místo, kde se můžou zabavit, dozvědět se víc o sobě i o světě kolem. Místo, kde se zajímáme, co fakt chceš, co Tě štve nebo trápí.
Děkujeme za pomoc při akci 1. ZŠ Říčany, Tereze, Matějovi, Zdeňkovi a Western-chilli. 

                                                                       Matúš Žák, Klub Cesta

Jízdní kola pro dopravní výchovu
Kolektiv Cesty integrace, o.p.s. tímto děkuje městu Říčany a všem, co nám dali 15.9. na akci „Desatero problémů Říčan“ svůj hlas. Podařilo se nám zvítězit v soutěži pro neziskovky a vyhrát 12 tis. Kč, díky kterým můžeme zakoupit 2 jízdní kola pro dopravní výchovu, určenou 4.ročníkům základních škol v regionu.

Máte funkční nepotřebná jízdní kola pro děti? Věnovali byste je obecně prospěšné společnosti Cesta integrace na dopravní výchovu 4.tříd pro cca 15 škol z regionu? Ozvěte se nám prosím na tel.: 774 780 540, emailu: skoly@cestaintegrace.cz. Více na www.cestaintegrace.cz. Děkujeme.

                                        Petra Nyklová, Markéta Hubínková, Cesta integrace

 

Aktuální provozní doba Občanské poradny Říčany:

Adresa: Masarykovo nám. 6, Říčany (vedle kostela)

Kontakt: 312 315 284, poradnaricany@cestaintegrace.cz

pondělí: 9.00–12.00, 13.00–17.00

středa: 9.00–12.00, 13.00–17.00

čtvrtek: 9.00–12.00, 13.00–17.00 (pouze na objednání).

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena