Cesta integrace, o.p.s.

30. 10. 2015

Bezpečně na kole 2015, Účinný lék na konflikty, Poděkování za podporu činnosti Cesty integrace

Bezpečně na kole 2015

V rámci Evropského týdne mobility proběhl v pátek 18. 9. 2015 od 8:30 do 12:30 na říčanském dopravním hřišti již 4. ročník bezpečnostně preventivní akce „Bezpečně na kole“.  Akce byla organizována Cestou integrace, o.p.s. pod záštitou a partnerstvím se Zdravým městem Říčany. Cílem akce bylo seznámit žáky 3. tříd se základními dopravními předpisy a v rámci soutěžních aktivit upevňovat správné návyky bezpečného pohybu na silnici v roli chodců a cyklistů. Cca 200 dětí a 8 pedagogů ze 3 základních škol (ZŠ Bezručova a I. ZŠ Říčany, ZŠ U Říčanského lesa) -  8 tříd, se mohlo bezplatně zúčastnit programu. Vždy dvěma třídám byla věnována jedna hodina soutěžního programu. Žáci soutěžili v 6 členných týmech a   každý tým si ze soutěže odnesl nějakou cenu. Děti mohly vyhrát lahve a zvonky na kolo, reflexní tyčinky do paprsků (drátů) na kole, odrazky a jiné reflexní pomůcky. Všechny děti na konci programu dostaly zápisník cyklisty, do kterého si mohou zapisovat, kdy dostaly první kolo nebo kde byly na výletě. Jednotlivé soutěže byly zaměřeny na povinnou výbavu kola, znalost dopravních značek, chování na silnici a křižovatky, slalom na kole či koloběžce. Akce byla uskutečněna díky finanční podpoře města Říčany – díky ní se akce nejenom zorganizovala, ale koupilo se i nové kolo a koloběžka. Děkujeme panu Ing. Poláchovi – zástupci BESIP – Ministerstva dopravy za výukové materiály a ceny pro děti a zástupci firmy Author za věcné ceny do soutěže. Akce byla hodnocena jak dětmi, tak i pedagogy i organizátory jako velice podařená. Počasí vyšlo a vše dopadlo bez úrazů a s úsměvem. Pevně věříme, že děti získaly dobrý základ toho, jak se mají chovat na silnici a budou jezdit na kole bezpečně!!!

                                                                                                                                                       Markéta Hubínková

 

Účinný lék na konflikty

Mediace – možnost mimosoudního řešení sporu, konfliktu, pře či nedorozumění – jak jen chcete. V českém prostředí stále nepříliš využívaná, avšak efektivní, levná a rychlá – alespoň ve srovnání se soudním řízením. Od října je tato služba dostupná též v Říčanech a v Benešově.

 

Výstupem mediačního sezení by měla být v ideálním případě mediační dohoda, která je pro strany závazná a dále vymahatelná před civilním soudem. Její obsah může být taktéž vtělen do rozsudku soudu či se může stát za jistých okolností exekučním titulem. Dohody však nemusí být dosaženo, popř. se může jednat pouze o dohodu ústní. Vše záleží na obou stranách sporu.

I přesto, že má mediační jednání předem danou strukturu, která zúčastněným stranám přináší pocit jistoty a bezpečí, je v rukou pouze sporných stran, jak bude konflikt pokračovat. Zda k dohodě dojde či nikoliv.

 

Kdo je mediátor?

Mediátor by měl být neutrální, nestranný, dodržující mlčenlivost. Úkolem mediátora je využít všech svých dovedností a zkušeností k tomu, aby došly obě strany v rámci mediačních sezení k akceptovatelnému závěru. Vede mediační proces, avšak nehodnotí, nesoudí, neradí, není právníkem, nehledá na čí straně je pravda.

 

 

 

Výhody mediace

V případě řešení jakéhokoliv sporu je zajištěno oběma stranám bezpečné a neformální prostředí. Vše se projednává v soukromí za zavřenými dveřmi. Nikdo Vám nic nepřikazuje. Výslednou dohodu si můžete zformulovat Vy sami tak, aby byla pro Vás efektivní, dodržitelná a realistická.

 

Jaké druhy konfliktů jsou k mediaci vhodné?

Mediace má široké spektrum uplatnění. Je však nutné, aby sporné strany byly ochotny a schopny spolu komunikovat alespoň na minimální úrovni. Mediace se vždy účastní obě strany dobrovolně (u nařízených mediací soudem nebo orgánem sociálně-právní ochrany dětí se jedná o trochu jinou situaci) a jejich dobrovolná účast předpokládá snahu obou stran dohodnout se.

Nejčastěji jsou mediační sezení využívána v otázkách rodinných, zejména ve sporech o nezletilé děti, jejich výchovu, výživu a rozdělení společného jmění manželů, tzn. rozvodové konflikty. Mediace může také řešit např. spory sousedské, majetkoprávní, spotřebitelské a pracovní.

Obecně by se dalo říci, že největší uplatnění má mediace v situacích, kdy jsou mezi zúčastněnými trvalé vazby. Touto formou mediace však není možné řešit spory, které se týkají trestního práva.

 

Mediace v Říčanech

Od října 2015 jsme pro Vás otevřeli Mediační centrum Mediace & Dialog, které působí pod hlavičkou Cesty integrace, o.p.s. se sídlem na Masarykově náměstí v Říčanech. Mnozí z místních znají organizaci díky jejím dalším službám - Občanská poradna, nízkoprahový klub Cesta nebo díky dopravní výchově, kterou Cesta integrace již léta organizuje pro místní i regionální základní školy.

 

Mediátoři Cesty integrace

Mgr. Barbora Kölblová – advokátka, výcvik Conflict management international, zapsaná mediátorka

Mgr. Veronika Vítkovská, DiS. – sociální pracovník, výcvik České asociace mediátorů



Pokud se domníváte, že právě Váš konflikt, který Vás trápí a nevíte jak dál, je vhodný k mediaci, kontaktujte nás. Rádi se s Vámi sejdeme a podáme Vám bližší informace.

V případě potřeby pište na mediace@cestaintegrace.cz, volejte 606 074 257 nebo navštivte www.cestaintegrace.cz.

 

Veronika Vítkovská

 

 

 

Poděkování za podporu činnosti Cesty integrace

Děkujeme donátorům: Ministerstvu spravedlnosti, Ministerstvu práce a sociálních věcí, Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, Středočeskému kraji, městu Říčany, městu Benešov, Československé obchodní bance, BESIP a dalším drobným dárcům za finanční podporu naší činnosti v roce 2015. Díky této podpoře můžeme nadále provozovat Nízkoprahový Klub Cesta, Občanskou poradnu, včetně poradenství obětem trestných činů, dále Centrum primárních programů zahrnující především primární prevenci či dopravní výchovu pro školy a poradenství.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena