Cesta integrace, o.p.s.

27. 11. 2015

Občanská poradna informuje: Jak řešit osobní bankrot? (2.část). Mikuláš v MeetFactory, promítání v K2, besídka

Občanská poradna informuje: Jak řešit osobní bankrot? (2.část).

V říjnovém kurýru jsme informovali o osobním bankrotu jako o častém řešení tíživé situace těch občanů, kteří se dostali do tzv. dluhové pasti. V říčanské poradně řešíme těchto příběhů poměrně mnoho.  Jakmile začnete řešit jednu půjčku další a další, je těžké najít cestu ven. Nyní poskytujeme 2. část této problematiky. Věříme, že odpovědi na tyto otázky pomohou při rozhodování a řešení Vaší životní situace. Tento projekt je podpořen Československou obchodní bankou, a.s.

Jaký je způsob oddlužení? Oddlužení se provede buď zpeněžením majetkové podstaty (jednorázovým vyrovnáním z prodaného majetku dlužníka) nebo plněním splátkového kalendáře. Vždy se však prodá ten majetek, kterým případně byly pohledávky (závazky) zajištěny. Takzvaní zajištění věřitelé se tedy vždy uspokojí z výtěžku zpeněžení majetku, který byl poskytnut jako zajištění. O způsobu oddlužení hlasují nezajištění věřitelé, kteří včas přihlásili svou pohledávku. Neshodnou‑li se, rozhodne o způsobu oddlužení soud.

Co je zpeněžení majetkové podstaty (jednorázové vyrovnání)? Zpeněžení majetkové podstaty je způsob oddlužení, při kterém dojde k prodeji dosavadního majetku dlužníka, nebude již postihován příjem (majetek) získaný později (po zveřejnění rozhodnutí o schválení oddlužení v insolvenčním rejstříku).

Jak plní dlužník splátkový kalendář? Při oddlužení plněním splátkového kalendáře musí dlužník po dobu 5 let měsíčně splácet nezajištěným věřitelům ze svých příjmů (podmínkou tedy je, aby byl dlužník zaměstnaný v pracovním poměru) částku, kterou by jinak bylo možno srazit při exekuci vymáháním přednostních pohledávek. Majetek zajišťující pohledávky, však prodán bude.

Kdo je insolvenční správce? Osoba zapsaná v seznamu insolvenčních správců oprávněná vykonávat činnost insolvenčního správce na základě povolení. Insolvenčního správce ustanovuje soud nejpozději v rozhodnutí o úpadku, mimo jiné prodá majetek, který podléhá oddlužení zpeněžením majetkové podstaty, a dohlíží na to, jak dlužník plní splátkový kalendář. Pokud dlužník není spokojený s postupem insolvenčního správce, má možnost informovat o jeho práci věřitelský výbor nebo se může obrátit se stížností na správce na soud či komoru insolvenčních správců.

Co když při oddlužení přijde dlužník o zaměstnání? Podmínkou osobního bankrotu je to, že dlužník je zaměstnán v pracovním poměru na dobu neurčitou. Pokud přijde o zaměstnání, na přechodnou dobu se může stát, že nebude z čeho strhávat na splátky. Podle insolvenčního zákona však existuje podmínka, že dlužník musí pracovat a nesmí odmítnout práci, jinak by bylo oddlužení zrušeno. I když ale na přechodnou dobu dlužník ztratí práci, platí nadále, že musí do 5 let splatit minimálně 30% dluhů.

Hrozí dlužníkovi zrušení schváleného oddlužení? Schválené oddlužení může soud zrušit a dlužníkův úpadek se následně řeší konkursem. Soud tak může učinit například tehdy, nebude-li dlužník plnit podstatné povinnosti vyplývající ze schváleného způsobu oddlužení, případně ukáže-li se, že nebude možné splnit podstatnou část splátkového kalendáře.

Kdy bude dlužník osvobozen od svých dluhů? Splní-li dlužník řádně a včas své povinnosti podle schváleného způsobu oddlužení, osvobodí ho soud na jeho návrh od placení neuspokojené části přihlášených pohledávek i od placení pohledávek nepřihlášených nebo těch, k nimž se v insolvenčním řízení nepřihlíželo.

Hrozí dlužníkovi odnětí nebo zánik osvobození od placení pohledávek? Osvobození od placení pohledávek soud dlužníku odejme, jestliže do 3 let od jeho pravomocného přiznání vyjde najevo, že ke schválení oddlužení nebo k přiznání osvobození došlo na základě podvodného jednání dlužníka anebo že dlužník poskytl zvláštní výhody některým věřitelům. Osvobození zaniká, byl-li dlužník do 3 let od právní moci rozhodnutí o něm pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin, kterým podstatně ovlivnil schválení nebo provedení oddlužení anebo přiznání osvobození, případně kterým jinak poškodil věřitele.

 

Cesta integrace informuje, že od 23.12. do 1.1. má Občanská poradna Říčany i Klub Cesta zavřeno. Těšíme se na Vás od pondělí 4.1. ve standardní provozní době.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena