Cesta integrace, o.p.s.

31. 12. 2015

Ohlédnutí za dopravní výchovou 2015, NZDM Klub Cesta

PF 2016

Mnoho úspěchů, radosti, zdraví v  roce 2016 a příběhy se šťastným koncem přeje všem svých klientům, spolupracovníkům a čtenářům kolektiv pracovníků obecně prospěšné společnosti Cesta integrace.

 

Ohlédnutí za dopravní výchovou 2015

Dopravní výchova pro žáky 4. tříd ZŠ má své dlouholeté místo a jistě i oblibu u škol, učitelů a žáků. Jedná se nejenom o teoretickou, ale především i praktickou výuku na dětském dopravním hřišti v Říčanech, kdy děti po získaných znalostech vše procvičují na kole přímo na hřišti. Nacvičují křižovatky, správné odbočování, dopravní značky, apod. Vše zakončují získáním průkazu cyklisty. Výuka je organizována Cestou integrace, o.p.s. ve spolupráci s BESIP – Ministerstvem dopravy a městem Říčany. Rok 2015 byl úspěšný nejenom v počtu zapojených škol – 18, ale i tříd (32 na jaře a 34 na podzim). Celkem se výuky zúčastnilo 1284 žáků! Výuka je rozdělena do 3 částí: podzim/zima/jaro z čehož pouze zimní část je realizována ve škole. Není proto divu, že podzimní a jarní měsíce je na dopraváku v dopoledních hodinách velmi živo. Dopravní výchova se pomalu rozebíhá i do nižších tříd v tématu chodec a chování v dopravních prostředcích.

V roce 2015 se nám také podařilo získat 4 nová kola a koloběžku. Jedno kolo a koloběžka byly pořízeny z říčanského grantu na akci Bezpečně na kole pro říčanské 3. třídy, další 3 kola z daru 12000 Kč od pana starosty, vysoutěžená v rámci 10 Problémů Říčan. Dar jsme využili ve spolupráci s šéfem Author a paní Hroudovou z CykloSportu ORG za cenově velmi výhodných podmínek Velmi děkujeme. Také děkujeme paní učitelce ze ZŠ Nerudova a cyklo sportu Kola Šára za dar Cestě integrace  - jedná se o 2 kola a koloběžku. Jarní výuku začneme zvesela a stará kola značky Sobi pomalu začneme vyřazovat. Přejeme všem v novém roce hodně zdraví a bezpečnou jízdu na kole J

Markéta Hubínková

 

NZDM Klub Cesta

Klub Cesta působí v Říčanech od roku 2004 jako nízkoprahové zařízení pro děti a mládež (zkráceně NZDM). V současnosti je v ČR téměř 250 sociálních služeb registrovaných jako NZDM.  Co tato zařízení společnosti přináší? „Cesta“ nabízí místo a podporu pro děti a mladé lidi v lokalitě. Klub je otevřený pravidelně 3 x týdně a 2x navíc v terénu nebo online. Děti a mladí lidé mohou využívat zázemí klubu – posedět, zahrát si deskové hry, nebo stolní fotbálek, pouštět si hudbu, kreslit, malovat nebo jinak tvořit. Personál klubu nabízí dětem a mladým lidem přiměřenou míru pozornosti, informace, když si nevědí rady, podporu v řešení nepříznivých sociálních situací, prostor pro důvěrné rozhovory a vede mladé k rozvoji jejich vlastní dovedností a vzájemné toleranci.

Matúš Žák

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena