Cesta integrace, o.p.s.

29. 1. 2016

Domácí násilí má různé podoby, Program Klubu Cesta

 

Domácí násilí má různé podoby

V tomto vydání uvádíme příklad praxe z Občanské poradny Cesty integrace, o.p.s.

 

 

 

 

 

Ilustrační foto z reportáže pro TV Barrandov, natáčené v poradně v Říčanech.

Na stole poradce občanské poradny zvoní telefon: „Dobrý den, mohla bych se objednat k jednání?“, začíná hovor žena, která se nepředstavila. To není nic neobvyklého, protože poradna veřejně deklaruje, že své služby poskytuje důvěrně a také anonymně. „Víte, my máme doma takové nepříjemné problémy“, doplňuje stručně volající. V krátkém rozhovoru poradce nabízí několik možných termínů a zadává do kalendáře, sdíleného všemi dalšími poradci, termín konzultace. S poznámkou: – Možná domácí násilí. Nejde o ojedinělý telefonát, protože většina klientů si objednáním zajišťuje dostatečný časový prostor pro nerušenou konzultaci. Nejde o ojedinělý telefonát, co se námětu konzultace týká. Problémy v soužití mezi blízkými v rodinách a ve společných obydlích, jak říká zákon, jsou také tématem, se kterým se poradci nezřídka setkávají.

Dvaačtyřicetiletý muž, otec dvou dětí, se rozvedl a odešel ze společné domácnosti s bývalou ženou. Měl malý byt a o ten nakonec přišel, poněvadž neplatil nájemné. Žil totiž po rozvodu tak, jako když byl ženatý. Nikde nebyl schopný vydržet v práci, dost popíjel a jediným rozdílem bylo to, že už nemohl žít na úkor manželky. Musel se přihlásit na městský úřad, kvůli způsobu života nedosáhl na žádnou formu podpory v nouzi.  A tak si našel po létech odloučení cestu k matce a otci do jejich rodinného domku. Spokojil se se dvěma místnostmi v podkroví. Když otec zemřel, vzdal se dědictví, aby kvůli dluhům a exekucím neohrozil matku a sestru, která zdědila polovinu domku. To byla velká změna v životě, ale ne v jeho způsobu užívání. Muž byl věčně bez práce, žil z důchodu matky a jejích úspor až do té doby, než prameny vyschly. Pak začalo ponižování, psychické týrání, vyhrožování, cestu do domku si našli první exekutoři, nezvaní kamarádi a policejní hlídky. Syn matku doslova vydíral, požadoval hotové peníze na uhlí, na elektřinu, nikdy však nic nezaplatil a peníze utratil. Vyhrožoval matce, že když nebude platit, že je vystěhují. A matka zase našla několik stokorun. Tehdy poprvé dcera seniorky a spolumajitelka domku se obrátila na občanskou poradnu. Jednou z rad bylo to, aby nedávala hotové peníze, ale aby uhlí třeba zaplatila sama uhlířům. Trvalo několik krutých měsíců, než se dceři podařilo matku přesvědčit, že její povinností není pečovat o syna do šedesáti let a že by svůj život mohla dožít v klidu a bezpečí. Zajistila pro ni místo v domě s pečovatelskou službou a příběh má už jeden dobrý konec. Zatím jen jeden. Klientka totiž přišla řešit další díl, tentokrát na téma záchrany domku před devastací a vybydlením, o které se všemožně a docela zdárně stará její bratr, který v domku dál žije. Pomohla by žaloba na zrušení práva užívání a vyklizení objektu, kterou by ale musely společně podat obě spolumajitelky. Matka však o takovém řešení a konci „mamahotelu“, případně vyplacení z něho, nechce ani slyšet. Ještě není tak zle…

  Vlastimil Zima, poradce

 

Projekt "Občanská poradna- finanční, dluhové poradenství a osvěta pro seniory" byl podpořen Československou obchodní bankou, a.s.

 

Provozní doba Občanské poradny Říčany

pondělí, středa 9:00- 12:00, 13:00- 17:00 hod.

čtvrtek ( po předchozím objednání)

tel.: 312 315 284

email: poradnaricany@cestaintegrace.cz

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena