Cesta integrace, o.p.s.

29. 4. 2016

Občanská poradna, tábor "Stroj času aneb ztracený poklad pánů z Říčan", Den bez tabáku, Prevence úrazů v dopravě pro 2- a 3.ročníky ZŠ

Občanská poradna často řeší i mezigenerační vztahy a násilí

Problematika domácího násilí je jednou z nejvážnějších, kterou se poradci Občanské poradny Cesty integrace, o.p.s., zabývají. Je tak, na rozdíl například dluhového poradenství, mnohem složitější. A to proto, že každý rozplétaný příběh je podstatně hůře čitelný a jednoznačný než třeba exekuční příkaz.

V poradně se poradci setkávají s oběťmi domácího násilí, které jsou ještě v aktivním věku a mají ještě sílu a odhodlání pro hledání změny, která jim zajistí klidnější a bohatší život. Mnohem těžší je řešení případů, kdy jsou obětí senioři, kterým různé formy domácího násilí ztěžují jejich stáří. A nemusí jít o násilí mezi staršími manželi či partnery. Není snadné analyzovat hlavní příčiny stavu, kdy se násilí dopouštějí děti či vnuci na svých rodičích či prarodičích. Dochází k okrádání seniorů o jejich důchody, k vydírání cíleným na úspory a majetek, o krytí půjček a hrazení dluhů z úvěrů apod. Pravděpodobně jde u většiny případů analyzovat několik základních příčin, proč se tak děje. Jednou z nich je slušné vychování seniorů a ctění rodinných tradic, které jim brání „prát veřejně špinavé prádlo“. Možná také zklamání z toho, co z jejich malých a milých vyrostlo navzdory veškeré věnované péči, nebo snaha podpořit je stůj co stůj, aby už konečně něco v životě dokázali. Ať to rodiče nebo prarodiče stojí, co stojí, jen aby neměl syn či dcera ostudu. A tak se kromě domácího násilí pak s poradci v poradně řeší i dluhy potomků, ohrožení exekucemi, do kterých se díky nim dostali. A věnují se mezigeneračním vztahům, které situaci předcházely či ji doprovázejí. Nejsou výjimkou vztahy vycházející z přetrhaných rodinných vazeb, z prostředí, kde hlavním činitelem jsou peníze a důraz na osobní pohodlí a postavení. Anebo když se přidá i trochu opičí lásky.

V konkrétním případě byl na začátku obyčejný mobil, který teenagerovi pořídili rodiče a do jeho plnoletosti platili účet. Po jeho osmnácti mu předali odpovědnost za hrazení hovorného. Čas od času mu trochu přispěli zvýšeným kapesným, aby se jako vysokoškolák necítil mimo obraz. Ale stejně tak, jako neměli radost z jeho studijních výsledků, jim radost neudělal ani exekuční příkaz, který Český telekomunikační úřad adresoval matce. Syn několik let dlužil operátorovi, ten se marně domáhal svých peněz a nakonec se obrátil na matku, která byla ručitelkou smlouvy. Doma pak bylo několik dnů dusno, než se podařilo s věřitelem dojednat splátkový kalendář. A to ještě nebylo všechno. Syn mezi tím přesvědčil svou babičku, aby si vzala spotřebitelský úvěr na nákup super notebooku, který nutně potřebuje ke studiu, a rodiče mu nechtějí  přidat. Pořídil stroj za více než padesát tisíc korun a veškerou tíhu splácení nechal na babičce. Ona se mezitím ocitla v léčebně dlouhodobě nemocných a její příjem už nestačil na splátky úvěru. I ji dostihl věřitel a exekuce na důchod. Nakonec se to dozvěděl otec studenta a řešil situaci poněkud nevýchovnými pohlavky a striktním stanovením týdenního režimu studenta tak, aby měl čas chodit na brigádu a splácet svoje dluhy.

A jsou také případy, které nemají tak relativně optimistický konec. Povedené děti či vnuci považují důchody seniorů za jisté a snadno dostupné peníze, které jsou díky státu bezpečně dostupné. Nic nehledí na to, že své nejbližší dostávají do hodně složitých sociálních situací, do stavu nouze, ale hlavně do citové tísně a zklamání. V poradně pak bývá smutek i pláč, hodně výčitek. Poradci hledají složitě cestu k překonání ostychu, obav a k výběru poskytovatelů odborné pomoci. Převážně doporučují hledání mezioborové spolupráce poskytovatelů různých služeb tak, aby se senioři mohli zamyslet nad tím, jak jejich další život může probíhat, aby mohli důstojně dožít v sociálně přijatelném prostředí, s potřebnou zdravotní péčí.

A protože jde i v této fázi poradenství o peníze, doporučují konzultace a zapojení dalších odborníků prostřednictvím bezplatných krizových telefonů Zlaté linky Alpidy, Senior telefonu Života devadesát či Linky 116 006 Bílého kruhu bezpečí.

Obrátit se s jakýmkoliv dotazem můžete samozřejmě na Cestu integrace, o.p.s. – www.cestaintegrace.cz. Tento projekt byl podpořen Československou obchodní bankou, a.s.

Vlastimil Zima, poradce Občanské poradny

 

Poděkování městu Říčany

Děkujeme vedení města Říčany v čele s panem starostou a zastupitelům města za příspěvek 190.000 Kč v rámci individuální dotace na provoz Cesty integrace a jejich sociálních služeb v roce 2016.

Vedení a kolektiv zaměstnanců Cesty integrace, o.p.s.

 

Prevence úrazů v dopravě pro 2- a 3.ročníky ZŠ - správný chodec

Cesta integrace v letošním roce díky dotačnímu příspěvku Ministerstva zdravotnictví ČR a materiálům BESIP za výhodných podmínek pro základní školy realizuje ve větším rozsahu preventivní programy na téma prevence úrazů v dopravě pro 2. a 3.ročníky. Při výuce kladen důraz na systematičnost výuky, dlouhodobost a komplexnost informací nejenom klasickou frontální výukou, ale i výukou pomocí hry a prožitku. Více na www.cestaintegrace.cz

Markéta Hubínková, vedoucí a lektorka CPP

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena