Cesta integrace, o.p.s.

2. 12. 2016

Prevence úrazů v dopravě – správný chodec, Z praxe občanské poradny, Klub Cesta

Prevence úrazů v dopravě – správný chodec

Cesta integrace, o.p.s. je pro rok 2016 podpořena také z dotačního programu MZ ČR Národní program zdraví – podpora zdraví s projektem „Prevence úrazů v dopravě – správný chodec“. Projekt v prosinci 2016 finišuje. Jaké jsou jeho výsledky? Zapojeno do programu je 15 škol v regionu Praha-východ a Benešov, programy jsou realizovány v 56 třídách, programů se účastní 1151 dětí! A o co hlavně jde? Každá 2. a 3. zapojená třída absolvuje dva dvouhodinové programy s dopravní tematikou. Bavíme se zejména o tom, kdo je to chodec, ochranné pomůcky při jízdě na skateboardu, kolečkových bruslích, koloběžce a kole. Opakujeme pravidla chůze po chodníku, po silnici a přecházení silnice jak po přechodu, tak i mimo přechod, dopravní značky, místa, kde si hrát. Samozřejmostí je i správné chování v automobilu a prostředcích MHD, orientace na zastávkách, přecházení přes železniční přejezd a pravidla slušného chování. Děti pracují se sešitem Ferda v autoškole (BESIP) a interaktivním programem od Záchranného kruhu (www.zachranny-kruh.cz). Hodnocení je velmi kladné. Žáci i pedagogové oceňují především hravost, názornost výuky, aktivní zapojení celé třídy, různé formy práce – skupinová, dramatická, výtvarná atd. Pevně doufáme, že děti získané či zopakované informace účelně využijí v dopravě a název programu – správný chodec bude naplněn.

Markéta Hubínková

 

Z praxe občanské poradny

Děti a peníze, někdy i v opačném pořadí, patří k častým doprovodným jevům domácího násilí, se kterým se poradci v Občanské poradně Cesty integrace, o.p.s. v Říčanech setkávají. Jde o příběhy, které nedoprovází násilí v přímo fyzické podobě. Nemusí při něm jít o krvavé šrámy, i když rány jsou hodně bolestivé. Ale i nedostatek tolerance a slušnosti ve vztazích manželů, partnerů, rodičů dětí, ponižování a šikanování dokáží ohrožené osoby vážně poškodit, srazit je na kolena. Domácí násilí a jeho řešení v průběhu času, od ponižování lidské důstojnosti až po ohrožení zdrví a života, má své zákonitosti. Při prvních náznacích, pokud je dokáží rozeznat, se ohrožené osoby – častěji ženy, občas i muži – pokoušejí situaci řešit samy. Základem je, že se odváží o svých poznatcích hovořit s lidmi mimo privátní prostory bytu, domu.

V případech, kdy jde „zatím jen“ o opakované urážky, ponižování i před cizími lidmi, nemístnou žárlivost či kontrolu všech financí a sociální izolování od širší rodiny, přátel, může ohrožená osoba hledat radu a podporu u svých blízkých, v odborných poradnách, na linkách důvěry či v centrech krizové intervence. To jsou sociální služby, které poskytovatelé nabízejí diskrétně, důvěrně, většinou i bezplatně.

Když ale dojde na první facky a kopance, k ohrožení zdraví a života, měla by ohrožená osoba hledat již jinou úroveň pomoci, podpory či přímo záchrany. Jde o odbornou pomoc poskytovanou v krizových centrech a azylových domech, specializovaných poradnách pro oběti domácího násilí a trestných činů, mezi které patří i občanská poradna v Říčanech. Pak je nedílnou součástí konzultace i bezpečnostní plán, podle kterého by se ohrožená osoba mohla se ctí a v určité míře bezpečí vypořádat se všemi hrozbami ze strany násilné osoby.

Za situace, kdy je obětí domácího násilí v jakékoli jeho podobě žena a matka dětí, je pro ni situace poněkud složitější. Při první návštěvě v poradně dokáže soužití a fungování rodiny popsat jako fungující, ale jen s některými kazy na kráse. Třeba jako mladá paní N. Přišla se původně poptat jen na to, jak může probíhat rozvod. Možnost rozejít se s budoucím exmanželem smírnou cestou zavrhla hned. Ex na takovou možnost nepřistoupí, jeho matka by to nesnesla. A tak paní N. poslouchala a zapisovala si informace o sporném rozvodu, který prvořadě bude řešit vztahy rodičů k nezletilým dětem, pak zrušení manželství a navazující vypořádání společného jmění manželů a bydlení po rozvodu a vypořádání majetku. Odešla viditelně posílená pro další dny vyjednávání.

 Do poradny přišla ještě několikrát. Vždy šlo „jen“ o dílčí problém. Jenže ten hlavní byl při každé konzultaci přítomný, jen se o něm hned nehovořilo. Domácí násilí ze strany manžela, jeho vazby na své rodiče, od kterých se po svatbě nedokázal odpoutat a žít ve své nové domácnosti bez jejich vlivu. Největší a nejcitlivější problémy byly nakonec dva – výhrůžky, že když nebude vyhovovat jeho návrhům řešení, přijde o děti, bude se muset vystěhovat ze společného rodinného domku s dvěma kufry…

Největší strach, který se týkal výhrůžek na téma Seberu ti děti!, se snad podařilo snížit tím, že dostala vysvětlení, kdo všechno může v zájmu jejích dětí intervenovat a pomoci zvládnout situaci dříve, než bude rozhodovat opatrovnický soud. Nastínili jsme i možnost, jak vyřešit obrovský rozdíl spočívající na financích. Paní N. do společné domácnosti vkládá celý rodičovský příspěvek, manžel zatím hradí dojednané výživné na děti. Stále však dává najevo, že paní z jeho peněz nic neuvidí, a připravuje si taktiku, jak při soudním projednávání návrhu na stanovení výživného na rozvedenou manželku nepřizná své příjmy. Že si nějaké peníze jen odkloní, aby si matka jeho dětí nemohla dovolit vlastní mobil a ojeté auto, aby si poníženě prosila, když si bude chtít ze společného počítače poslat, samozřejmě po kontrolou, několik mailů.

Vlastimil Zima, poradce

 

 

Tým Cesty integrace, o.p.s. všem přeje krásné a pohodové Vánoce plné klidu, odpočinku, splněných přání a v novém roce 2017 plno zdraví, energie a optimismu

 

Přijďte se vánočně naladit u svařáku, koled a vánočních dílniček o 4. adventní neděli 18. prosince od 17:00 na Masarykově náměstí v Říčanech. Ve spolupráci s městem Říčany spolupořádá Církev bratrská, Cesta integrace, MAS Říčansko a letos i Olivova dětská léčebna.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena