Chceme žít v čistém městě

2. 5. 2014

Všichni chceme žít v čistém městě, ale chováme se podle toho? Připomeňme si pár pravidel, která nám mohou zpříjemnit život v našem okolí, a řiďme se jimi. Některé vychází dokonce přímo ze zákonů a z obecně závazných vyhlášek města Říčany a jejich porušení je považováno za přestupek.

Víte, že:

-          Veřejná prostranství (chodníky, komunikace, parky…) a zařízení (lavičky, autobusové zastávky, vybavení sportovišť ...) máme užívat tak, abychom je neznečišťovali a nepoškodili.

-          Vybavení dětských hřišť nesmí používat osoby, které překročí věkový, případně váhový limit určený pro toto vybavení (většinou 15 let a 50 kg).

-          Ve veřejné zeleni je zakázáno zakládat oheň, vjíždět na ně motorovými vozidly či zde nocovat a stanovat.

-          Pejsci nesmí na veřejně přístupná dětská hřiště, na veřejném prostranství nesmí pobíhat volně a úklid psích exkrementů je povinností majitele psa.

-          Drůbež a jiné hospodářské zvířectvo se nesmí pohybovat na veřejných prostranstvích.

-          Na veřejných prostranstvích je zakázáno používat pyrotechnické výrobky s výjimkou 1. ledna, 5. prosince a 31 prosince.

-          Každý občan, žijící v našem městu (bez ohledu na trvalý pobyt) se musí zapojit do systému sběru a likvidace odpadu, tj. musí mít popelnici. Je nepřípustné pálit odpadky. Pokud tak činíte, ničíte zdraví nejen sobě, ale i nám všem ostatním.

-          Odpadní vody patří do splaškové kanalizace a nikoliv do dešťové, která je svedena do potoků a rybníků. V případě využití jímky (septiku) je nutný  odvoz fekálním vozem do čistírny odpadních vod.

-          Také pálení listí a trávy na zahradě má svá pravidla (pálit lze pouze suchý biologický odpad). Kompost, kompostér či bionádoba je určitě ekologičtější řešení.

-          Velkoobjemový odpad patří do sběrného dvoru a nikoli do příkopu nebo kontejneru na hřbitově.

-          Neděle je dnem pracovního klidu. Prosím respektujte právo druhých na odpočinek a berte v potaz zákaz rušení nedělního klidu používáním motorových sekaček, pil atd.

Dodržování těchto pravidel by pro nás mělo být samozřejmostí. A jak se zachovat v případě, že se setkáte s jejich porušením?

Co zbývá: rozumně se s ním domluvit, v opačném případě volejte Městskou policii Říčany, nebo Policii ČR, která už si s hříšníkem poradí.

 

 Tak co, nebude lepší žít v pohodě? 

Věra Krejčová, předseda osadního výboru Pacov

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena