Chodník pro bosé nohy je novým rehabilitačním prvkem v říčanské nemocnici

10. 8. 2021

V průběhu července se v krajní části areálu Nemocnice AGEL Říčany, vedle altánku u vstupu do pavilonu následné rehabilitační péče, začal používat sensomotorický chodník. S fyzioterapeutkou říčanské nemocnice jej vyzkoušel i akademický malíř Jan Kavan, který v letním období necelé tři týdny na oddělení následné rehabilitační péče pobýval.

S nápadem na vznik bosonohého chodníku přišla staniční sestra oddělení následné rehabilitační péče, paní Dana Najmonová. Jak sama říká: „Původně jsme si pohrávali s myšlenkou na Kneippův chodník, ale tato varianta, kdy se na stezce střídá teplá a studená voda s oblázky, se ukázala jako obtížně proveditelná.“

Chodník je v podstatě ohraničeným povrchem cesty, která je pokryta přírodními materiály: oblázky, kůrou, pískem, kamínky aj. Díky tomu poskytuje bosým chodidlům rozmanitou škálu hmatových a stimulačních vjemů. „Pacientům tento chodník pomáhá trénovat rovnováhu a stabilitu při chůzi po nerovném a různorodém terénu. Je možné ho rovněž využít v terapii i prevenci rozvoje plochonoží, bolestivých stavů pohybového aparátu, svalových dysbalancí a poruch držení těla,“ dodává primář Oddělení následné rehabilitační péče MUDr. Karel Bouchner.

Chodit bosky v přírodě je přirozené a zdravé. V okolních zemích jako v Německu nebo v Rakousku jsou tyto stezky zcela běžné i na veřejných prostranstvích. Někdy bývají dlouhé i přes 10 metrů. V areálu říčanské nemocnice je chodník v délce 5 metrů a šířce 1 metr. Pracovník nemocnice a zhotovitel stezky Michal Freund při realizaci počítal s využitím stezky všemi pacienty. „Bylo žádoucí, aby délka chodníku nepřesahovala délku altánu, aby mohlo být u stezky instalováno madlo i pro méně pohyblivé pacienty,“ říká zhotovitel stezky Michal Freund.

Realizátor stezky stejně jako lékaři Nemocnice AGEL Říčany si slibují, že chodník ocení především pacienti z oddělení následné péče, ale i ti, kteří do říčanské nemocnice pojedou za vyšetřeními v ambulancích.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena