Chystejte své náměty pro druhý ročník Překvapte Říčany

1. 9. 2017

Po úspešném prvním ročníku byl na srpnovém zastupitelstvu schválen finanční limit na druhý ročník participativního rozpočtování.

Stejně jako v prvním ročníku půjde na projekty, které odhlasujete vy Říčaňáci, celkem 5 milionů korun.

„To, že lidé mohou přímo ovlivňovat své město, považuji za nesmírně důležité. Zbavujeme se určite části pravomocí vzešlých z voleb. Ale sebekriticky říkám, žádný starosta nemá patent na rozum. Domnívám se, že je to přiměřená a smysluplná částka,“ uvedl starosta města Vladimír Kořen (Klidné město) a doplnil: „Celková schválená částka pět milionů korun představuje necelá dvě procenta z celkového ročního rozpočtu města a pět procent z rozpočtu investic.“

Na republikové úrovni jsou Říčany označovány za průkopníka participace. Již od roku 2015 město spolupracuje se společností D21, která vyvinula hlasovací platformu Řídím Říčany. Čerpáme z metodiky D21, která je sestavena na základě dlouholetých zkušeností ze světa (Portugalsko, New York, Tunis, Čína), ale i českých měst. Říčany jsou součástí celoevropského projektu EMPATIA zastřešeného Evropskou komisí a výsledky výzkumu jsou porovnatelné v evropském kontextu.

O naše zkušenosti se zapojováním obyvatel do rozhodovacích procesů projevila zájem i další česká města. Starostové města Slaný i městské části Praha 11 čerpali zkušenosti osobně v Říčanech.

Starosta města Slaný Martin Hrabánek (ODS), uprostřed starosta města Vladimír Kořen, vpravo radní David Michalička.

Loňský pilotní projekt, kde říčaňští školáci rozhodli o investici finanční částky z rozpoctu školy, úspěšně převzalo dalších 35 škol z celé české republiky. Školní participaci vyzkoušenou v Říčanech podpořilo americké ministerstvo zahraničí v několika afrických zemích.

A jak si vedou vítězné projekty z prvního říčanského ročníku?

Podoba budoucího B+R parkoviště pro kola u rondelu byla konzultována s navrhovatelkou paní Novotnou, která bude členkou hodnotící komise veřejné zakázky. Veřejná zakázka je připravena a měla by proběhnout do konce září. Připraven je i stavební program a realizace by měla trvat měsíc od podpisu smlouvy se zhotovitelem. O podobě „Industriálního parku pro náctileté“ se bude jednat s projektantem sportovních staveb. Tématem schůzky bude mimo jiné i podoba projektu s přihlédnutím k realizaci sportovište u Říčanského lesa. Zajišťuje se zpracování projektové dokumentace na dostavbu chybějícího chodníku v ulici Domažlická. Veřejná zakázka na projektanta musí proběhnout i na projekt „Rozšíření chodníku ulice Široká“. Prověřujeme konkrétní možnosti řešení s Krajskou správou údržby silnic a Dopravním inspektorátem Policie ČR. I zde bude navrhovatel přizván na konzultaci nad návrhy možných variant řešení.

Pokud máte nápad, co v Říčanech zlepšit, opravit, postavit, zkrášlit, nenechte si záměr pro sebe! Každý nápad na zlepšení veřejného prostoru, který bude sloužit široké veřejnosti, je vítán. Podrobné podmínky druhého ročníku PŘEKVAPTE ŘÍČANY najdete na webu města koncem září. Tešíme se na vaše nápady.

Katerina Lauerová,

Koordinátorka projektu PB

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena