Co je to za vlajky před radnicí?

27. 10. 2016

To je nyní častý dotaz, který slýcháme. Přinášíme tedy odpověď

Stožáry jsou demontovatelné a jsou určeny k umístění praporů na počest oficiálních návštěv a významných událostí. V listopadových dnech budou Říčany hostit konferenci hned šesti partnerských měst, vlajky zemí těchto měst zde budou umístěny.

Nejnovější logo v zelené barvě reprezentuje naše město od roku 2012, kdy vzniklo z požadavku radnice na grafické sjednocení vizualizace a jednotné prezentace města. Moderní, jednoduché, ale zároveň vycházející z historie, neboť v sobě skrývá leknínový list inspirovaný erbem pánů z Říčan. Vedle umístěný městský znak i prapor vznikly v roce 1993. Městský prapor vychází tradičně z barev městského znaku. Po projednání v heraldické komisi byly v květnu roku 1994 uděleny městu Říčany znak i prapor z rozhodnutí Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

O historii znaku i praporu je psáno i v říčanské kronice. Císař Maxmilián II. privilegiem daným na Pražském hradě 3. září 1575 potvrdil městečku Říčany trhové výsady a udělil mu také „pečetní znamení“, čili městský znak.

V Maxmiliánově privilegiu je popsán jako „brána se dvěma věžemi bílé barvy, s krovy červenými a makovicemi zlatými, s mříží u vrchu též brány žluté nebo zlaté barvy o pěti stínkách, nad kterýmižto stínkami mezi týmiž věžemi štít rodu Smiřického v půlu napříč rozdělený, spodní polovice bílé neb stříbrné a druhá s vrchu polovice černé barvy se vidí“. V popisu znaku však schází určení barvy štítu. O této barvě se nedočteme nic ani v privilegiu ze 4. dubna 1748, kterým císařovna Marie Terezie potvrzuje Říčanům jejich výsady, a ani v potvrzeních pozdějších. Městská rada se přiklonila k barvě modré, nejčastější barvě štítu u znaků českých a moravských měst. Město nikdy znak nemělo. Na výzvu bylo navrženo několik variant a k vítězné variantě došli nezávisle na sobě dva autoři – P. Fojtík z Prahy a Z. Vávra z Říčan. Městský prapor tvoří dva vodorovné pruhy, bílý nad světle modrým. V horním rohu je umístěno karé, rozdělené kolmo na dvě trojúhelníková pole - černé nad bílým.

Kateřina Lauerová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena