Co mají společného Říčany a Stříbrná Skalice?

2. 4. 2014

Ze 6 turnajů 8. kola regionální žákovské ligy 6x zlato, 3x stříbro a 3x bronz, tedy polovinu umístění na stupních vítězů.

Samozřejmě toho mají společného mnohem více. Když jsem se z Brna nastěhoval do Stříbrné Skalice, tak jsem si řekl, co mohu já udělat pro zdejší školu. Kdysi jsem hrával šachy za Romo Ostrava a posléze jako dorostenec jsem je uložil do šuplíku. Tak jsem je po 25 letech zase oprášil a na škole založil šachový kroužek. Začal jsem pátrat po okolních školách, kdo by měl zájem zahrát si s tou naší, aby děti nehrály jen mezi sebou a během hledání kontaktů jsem narazil na Jardu Říhu. Slovo dalo slovo, dozvěděl jsem se o žákovské lize, zaregistroval se v Říčanech a posléze tak činil nejprve s dětmi a pak i s dospělými. Tak jsme se stali odloučenou skupinou říčanského klubu. První tři roky jsem měl kroužek z dětí druhého stupně, většího úspěchu dosáhl pouze Jonáš Zelík, který se dostával na kraj. A pak kluci odešli ze školy a přišla druhá generace složení z prvňáků a druháků. V počátcích byli z nich nejlepší Dan Žák spolu s Davidem Studzinskim. Ale poháry za umístění získávala Julie Vilímová. To ji zmotivovalo natolik, že začala kluky dohánět a dokonce předbíhat. O rok později jsem na Přeboru školy objevil Aničku Zlámanou a zlaté jádro úspěchů bylo na světě. Holky to přivedlo až do reprezentace. Později se připojil Jan Heger, následován Matějem a Vojtou Hrbkovými, svou trošku do mlýna přidala Klára Kopecká a Vašek Šíma. Pak byly dva roky pauzy a letos se znovu ledy daly do pohybu, jak je vidět z výsledků C turnaje.

Ale teď už k samotnému turnaji. Stará dobrá sokolovna, nová dobrá klubovna. Teplo, útulno a přehledno. Poté, co dlouhé měsíce nebylo jasno, jak to bude se školou ( zateplování, výměna oken...) jsem se rozhodl vrátil k prvním ročníkům žákovské ligy ve Stříbrné Skalici a turnaje B a C odehrát v místní sokolovně. A turnaj pak v příjemných nových prostorách klubovny.

Přestože začínaly prázdniny pro Prahu -východ, tak účast 95 dětí byla velmi dobrá a to vůbec nedorazil Neveklov, Zvole ani nikdo z Figurky. Potěšující bylo vidět velmi mnoho začátečníků, kteří byli na svém prvním nebo druhém turnaji. Bude z čeho vybírat.
V 1. kole A turnaje se rodilo jedno překvapení za druhým. Vlašimský suverén Ríša Mládek (nakonec 3. místo ) prohrál s říčanským Tadeášem Jirouškem, kterého výhra nastartovala až k 2. místu v turnaji. Julie Vilímová ( 3. z dívek ) pouze půlila s Kubou Vojtou a Anča Zlámaná ( 1. dívka turnaje) dokonce prohrála s Vojtou Růžičkou ( nakonec skvělé 5. místo ). Celé áčko vyhrál říčanský Michal Pastrnek a mezi ním a Ríšou Mládkem se rozhodne v posledním turnaji v Sázavě o celkovém vítězi letošní žákovské ligy.

B turnaj ovládl 1. nasazený Šimon Přichystal z Říčan, 2. místo obsadil Martin Bláha z Brodců a 3. a konečně tak prolomil smůlu na domácí půdu Jan Heger. 7. Michael Strnad, 11. Tomáš Nykodém. Nejlepší výsledek v B turnaji si uhrál i David Studzinski. Skvělé 12. místo je o 9 míst lepší než nasazení. 17. a 18. Vojta Štochl a Lukáš Vitvar, 23. - 25. Šimon Jiroušek, Petr Müller a Václav Bartoš. 26. Vojtěch Hupcej, 28. Pavel Gašparín, 30. Ivan Valko, 31. Pavel Zemen (jako 6. nasazený určitě čekal víc ), 37. Mikuláš Hupcej a 39. Tomáš Pelák.
B dívek vyhrála Veronika Zemenová, 2. byla Kateřina Pastrnková, pouze 3. Eva Potůčková z Brodců.
C turnaj ovládl suverénně Jakub Pockley jak jinak než z Říčan, 2. Marco Ťažký z Brodců a 3. Filip Kůra z Pravonína.
Klára Kopecká opět 1. dívka , 2. a 3. byly říčanské Strnadová Monika a Bartošova Hana. 7. Robin Štětina, 20. Pavel Vitvar, 25. Max Štětina, 29. Albert Ludwig a 34. Barbora Jiroušková.


Bolek Studzinski

 

Velkou část dětí z výše uvedeného článku můžete přijít povzbudit ve čtvrtek 1.5. do sálu KC Labuť při finále Středočeského kraje družstev mladších žáků (do 12 let). Očekáváme účast min 17-ti šestičlenných družstev. Přebor se hraje od 9.00-16.00 hod. 

KŠ Říčany 1925 obhajuje stříbrné medaile a postup na M ČR.

Pokud mají  Vaše malé děti zájem o  královskou hru, je zde vhodná příležitost poznat nejenom atmosféru , ale především se domluvit s našimi trenéry o zapojení se do výuky.     

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena