Co nevědí a nemohou vědět rodiče dětí Základní školy u Říčanského lesa?

31. 5. 2013

Co nevěděli autoři projektu a realizace výstavby nové školy?

Co neví rodiče, které denně vozí děti k Základní škole u Říčanského lesa – a vědět nemohou, protože nebydlí v panelových domech naproti škole? To, že obyvatelé panelových domů značně trpí hlukem aut a nejvíce hlukem klaksonů, neboť škola byla postavena pekelně blízko obytné části. Malou vzdálenost staveb už neovlivníme. Nikoho z realizátorů stavby nenapadlo, že se zde utvoří akustický kotel, který pro obyvatele domů znamená peklo. Když totiž přijede rodič autem a zatroubí na čekající dítě, tak se zvuk klaksonu mezi stěnami protilehlých budov znásobí. Je zde zkrátka slyšet každý motor, každé slovo, jako na divadle. Věřím, že to rodiče netušili, ale nyní pochopili.

Rozbít zvukovou stěnu zatím nepomohly ani vysazené stromy před okny obyvatel domů. Domnívám se, že by se vysoké stromy měly ještě přisázet před školu.

Nikoho z autorů stavby také nenapadlo, že po ztišení školního dne zde může obyvatele obtěžovat hluk z blízké kotelny školy. Stačilo školu stavět o několik desítek metrů dál od sídliště.

Další nepříjemnou záležitostí je parkování rodičů po vyučování dětí. Mnozí nedodržují zásady, a pro nás, obyvatele domů, je nejvíce nepříjemné, že díky svému podélnému parkování u chodníku ve směru jízdy (co nejblíže školní družině) znemožňují v exponované době vyjetí zaparkovaných aut od panelového domu, který je naproti družině školy. Někteří rodiče vůbec nereagují na prosby řidiče, co chce vyjet, neuvolní trasu třeba popojetím, a dále čekají na děti před družinou. Občas lze slyšet verbální a vidět neverbální reakce i mezi rodiči navzájem. To už není o nevědomosti.

Problémem pro obyvatele sídliště se také stávají občasné odpolední akce školy a třídní schůzky, kdy nelze na sídlišti vůbec zaparkovat.

Pravděpodobně se teď naštvalo pár rodičů – a právě naštvaní rodiče a rozhořčení obyvatelé mohou být impulsem k vyvolání věcného jednání o řešení dopravní situace před novou základní školou.

 

Za mnohé obyvatele a vlastníky bytových jednotek U Olivovny 1640

Helena Bramborová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena