Co nového u hasičů

28. 3. 2014

Ve středu 26. února, krátce před půl osmou večer, byla naše jednotka povolána k požáru komínového tělesa rodinného domu v Rýdlově ulici v Říčanech. Na místě již zasahovali profesionální hasiči.

Naše jednotka se proto zapojila do hasebních prací a pomáhala s řízením dopravy v místě zásahu. Ve čtvrtek 27. února, krátce po třetí hodině odpolední, jsme byli povolání k požáru pole poblíž železniční tratě mezi Říčanami a Světicemi. Vyjeli jsme s oběma cisternami a velitelským automobilem. Hořelo na třech různých místech. Proto jsme zasahovali ve spolupráci s několika dalšími jednotkami z okolí. Odpoledne 11. března jsme byli povoláni do Světic k pátrání po třech ztracených dětech. Naštěstí se děti po krátké době našly a tak byla naše jednotka odvolána.

V souvislosti s příchodem hezkého počasí musíme upozornit na pravidla spalování biologického odpadu. Jaro je obdobím, kdy lidé pracují na svých zahrádkách. Proto jsou jarní měsíce každoročně spjaty s vypalováním porostů a spalováním biologického odpadu (listí, větví, rostlinného odpadu apod.). Z hlediska pohledu požární ochrany je tato činnost spojena se zvýšeným rizikem vzniku požáru. Bohužel každoročně při této činnosti dochází ke zbytečným ztrátám na lidských životech. Vypalování porostu je zákonem č. 133/1985 Sb.,  o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů zakázáno a porušení zákazu je možno trestat u fyzických osob až do výše 25 000 Kč a u právnických osob až do výše 500 000 Kč. Platnou vyhláškou na území města je spalování odpadu také zakázáno. K jeho likvidaci můžete zdarma využít prostor sběrného dvora. Poslední dubnový den je ve znamení „pálení čarodejnic“. Pokud budete na území města podobný oheň zapalovat, oznamte to prosím prostřednictvím internetu na tyto stránky: www.hzssk.webrex.cz, kde přesně vymezíte polohu stanoviště na mapě a hasičům tak usnadníte zjistit, pokud by byl oznámen požár v tomto místě, že se jedná o vatru čarodějnic. V žádném případě nepoužívejte k zapalování těchto ohňů jakýchkoliv hořlavých kapalin (benzín, nafta, petrolej apod.), nebezpečí popálení je velmi vysoké.

 

S přáním hezkých Velikonoc

Filip Šilar, jednatel SDH  Říčany

www.sdhricany.wz.cz

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena